Αρχική ~ Υγεια ~ Ζορίζουμε την καρδιά όταν βλέπουμε αγώνες, όσο όταν τρέχουμε γρήγορα!

Ζορίζουμε την καρδιά όταν βλέπουμε αγώνες, όσο όταν τρέχουμε γρήγορα!

Όταν παρακολουθούμε αγώνες είτε στο γήπεδο είτε στην τηλεόραση μπορεί να «ζορίζουμε» την καρδιά μας σε  επικίνδυνο βαθμό, όσο όταν τρέχουμε γρήγορα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μικρής καναδικής επιστημονικής μελέτης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Khairy του Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας «Canadian Journal of Cardiology», μελέτησαν 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 36 έως 56 ετών. Οι μισοί από αυτούς -φορώντας συσκευές παρακολούθησης της καρδιάς- παρακολούθησαν ζωντανό έναν αγώνα χόκεϊ επί πάγου και οι άλλοι μισοί από την τηλεόραση.

Τις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού ή προς το τέλος του, όταν η αγωνία κορυφώνεται, οι παλμοί της καρδιάς ενός θεατή μπορούν να υπερδιπλασιασθούν μέσα στο γήπεδο (αύξηση 110%), ενώ στην τηλεόραση να αυξηθούν κάπως λιγότερο (αύξηση 75%). Η μέση αύξηση των παλμών ήταν της τάξης του 90%, από 60 σε 114.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν στο «ζόρισμα» που τραβάει η καρδιά ενός ανθρώπου στη διάρκεια ενός έντονου φυσικού στρες ή ενός μέτριας έντασης φυσικού στρες αντίστοιχα, όπως το τρέξιμο.

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Το μυαλό μας είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Με αφορμή την 11η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας ο Οργανισμός World Obesity Federation έδωσε στη ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη