Αρχική ~ Βορειο Αιγαιο ~ Βροχοπτώσεις και κλοπές απειλούν την παραγωγή της μαστίχας Χίου

Βροχοπτώσεις και κλοπές απειλούν την παραγωγή της μαστίχας Χίου

Την παραγωγή του φημισμένου λικέρ μαστίχας απειλούν οι έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού αλλά και οι κλοπές, όπως αναφέρουν καλλιεργητές της Χίου στο δίκτυο EURACTIV.

H μαστίχα Χίου είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και το νησί παράγει και εξάγει περίπου 40 με 45 τόνους στην υπόλοιπη Ευρώπη κάθε χρόνο.

Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. «Μέρος της παραγωγής χάθηκε ενώ άλλο μέρος έχασε σε ποιότητα, καθώς βράχηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος.

Το Euractiv τονίζει ότι τις περισσότερες χρονιές, δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι παραγωγοί περιμένουν τις πρώτες βροχές περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη, όταν και αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία. Οι βροχές αλλά και η πτώση της θερμοκρασίας προκαλούν προβλήματα στην καλλιέργεια της μαστίχας.

Ωστόσο, σε «πονοκέφαλο» για τους παραγωγούς έχουν αρχίσει να μετατρέπονται και οι κλοπές, που το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Οι «αετονύχηδες» μπαίνουν στα χωράφια τη νύχτα και κλέβουν την παραγωγή. Ο κ. Τούμπος δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά τόνισε ότι έχει προκαλέσει ανησυχία στους παραγωγούς.

«Οι άνθρωποι αυτές τις ημέρες είναι πιο ευάλωτοι λόγω της οικονομικής κρίσης […] Όταν ένας άνθρωπος έχει λιγότερα πράγματα, τόσο περισσότερο αξία δίνει σε όσα έχει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην» είπε ο κ. Τούμπος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το φαινόμενο των κλοπών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, κατηγορούμενος για απιστία

Ελεύθερος με εγγύηση 80.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη