Αρχική ~ Δυτικη Ελλαδα ~ Στο «κόκκινο» η δυτική Αχαΐα – Επικίνδυνα χημικά στοιχεία στο νερό από γεωργικές εργασίες

Στο «κόκκινο» η δυτική Αχαΐα – Επικίνδυνα χημικά στοιχεία στο νερό από γεωργικές εργασίες

Σημαντικά στοιχεία για τις πιέσεις που δέχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι πολύτιμοι υδατικοί πόροι της περιοχής, παρουσιάστηκαν χθες στην Αγορά Αργύρη, στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργάνωσε η ειδική γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με στόχο την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου παρακολούθησης, στη λεκάνη απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού, τα υπόγεια ύδατα της περιοχής Λαρισσού βρίσκονται στο «κόκκινο» με επιβαρύνσεις νιτρικών και θεϊκών στοιχείων λόγω αγροτικών δραστηριοτήτων και οικιστικής ανάπτυξης καθώς και με αυξημένες τιμές χλωριόντων, λόγω υφαλμύρινσης. Επίσης, η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει και πρόβλημα υπεράντλησης, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της στάθμης και την υφαλμύρινσή του, ενώ στο Σύστημα Δυτικής Αχαΐας παρατηρείται υπεράντληση τοπικής έκτασης.

Παρόμοια προβλήματα ίδιας έντασης εμφανίζει και η Λεκάνη Απορροής Ρεμάτων Παραλίας Βόρειας Πελοποννήσου (Κόρινθος – Κιάτο) όπως και τα νησιά Κεφαλονιάς – Ιθάκης – Ζακύνθου, όπου και εκεί παρατηρούνται τοπικές επιβαρύνσεις νιτρικών και θεϊκών λόγω αγροτικών δραστηριοτήτων και οικιστικής ανάπτυξης καθώς και τοπικά αυξημένες τιμές χλωριόντων λόγω υφαλμύρινσης.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΓΕΩΡΓΙΑ

«Υπεύθυνος» γι΄αυτή την κατάσταση είναι οι αγροτικές δραστηριότητες, με την εντατική χρήση λιπασμάτων από τη μια πλευρά και την υπεράντληση νερού από την άλλη. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη τη Βόρεια Πελοπόννησο, οι συνολικές απολήψεις νερού φτάνουν τα 616 εκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, εκ των οποίων το 84% προορίζεται για άρδευση καλλιεργειών και μόλις το 13,4% για ύδρευση.

Πηγή: Εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Πάτρα: Νέα φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων – Καταγγελία του δήμου για τα διόδια

Ένας νέος σταθμός διοδίων στο ύψος του Ελαιώνα Αιγίου, προστέθηκε στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Κορίνθου, ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη