Αρχική ~ Υγεια ~ Η κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου για τις διαβητικές γυναίκες

Η κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου για τις διαβητικές γυναίκες

Αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο έχουν οι γυναίκες με διαβήτη, που πίνουν συχνά καφέ ή τσάι με καφεΐνη, σε σχέση με όσες δεν το συνηθίζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας πορτογαλικής έρευνας.

Ενώ τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν, η συγκεκριμένη μελέτη εστιάζει στις ευεργετικές ιδιότητες της καφεΐνης σε σχέση με τη νόσο του διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμη για ποιο λόγο τα θετικά τους ευρήματα αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τους άντρες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφεΐνης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για μια διαβητική γυναίκα, επισημαίνουν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Νταβίντ Καρβάλιο και τον δρα Ζοάο Σέρζιο Νέβες του Πανεπιστημίου του Πόρτο.

Οι ερευνητές – που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Λισαβόνα- ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3.000 άτομα με διαβήτη. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, σε χρονικό διάστημα 11 ετών πέθαναν συνολικά 618 άνθρωποι.

Αφού συσχέτισαν την κατανάλωση καφεΐνης με τη θνησιμότητα, οι επιστήμονες διαππίστωσαν ότι, οι γυναίκες με διαβήτη που κατανάλωναν έως 100 μιλιγκράμ καφεΐνης (ένα καφέ περίπου) τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 51% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου καφέ ή τσάι.

Όσες κατανάλωναν 100 έως 200 μιλιγκράμ καφεΐνης καθημερινά, είχαν 57% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ για ημερήσια κατανάλωση άνω των 200 μιλιγκράμ καφεΐνης (περίπου δύο καφέδες), ο κίνδυνος ήταν μειωμένος σε ποσοστό 66%.

Αναλυτικότερα, η μελέτη κατέδειξε ότι, οι γυναίκες που έπιναν καφέ, είχαν κυρίως μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ όσες έπιναν κυρίως τσάι, είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Τα οφέλη του γάμου για την καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών

Ο γάμος έχει απτά οφέλη για την υγεία των ανδρών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη