Αρχική ~ Νοτιο Αιγαιο ~ Στην Τήνο για τον Καζαντζάκη

Στην Τήνο για τον Καζαντζάκη

Όσοι βρεθείτε προς τα μέρη του Πύργου – ενός από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Τήνου-μην ξεχάσετε την προβολή που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την επόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, του ντοκιμαντέρ «33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη» (2016, 90’), του Μένιου Καραγιάννη, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου προβολών σε Μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τόπους, ανθρώπους και ιστορίες».

Το επικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ένα ποίημα 33.333 στίχων, αφηγείται τις περιπέτειες και τα ταξίδια του Οδυσσέα αφ’ ότου επέστρεψε στην Ιθάκη, και μετά έφυγε ξανά, μέχρι τον θάνατό του στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό. Στη Σουηδία, ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και μεταφράζει το έργο αυτό. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα. Το καζαντζακικό έπος συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη.

Το ντοκιμαντέρ είναι σε σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας, του Μένιου Καραγιάννη και με μουσική του Γιώργου Κατσάνου.

Την προβολή – με ελεύθερη είσοδο- θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Μένιος Καραγιάννης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας παρουσιάζεται, από τις 9 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η περιοδική έκθεση του Χρήστου Σανταμούρη «Χαράσσοντας την ΟΔΥΣΕΙΑ», που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

Info
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος, Πάνορμος Τήνου, 842 01
Τ.: 228 303 1290
www.piop.gr

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Πυρκαγιά στη Ρόδο – Απειλούνται σπίτια

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ), ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη