Αρχική ~ Νοτιο Αιγαιο ~ Πωλούσαν στην λαϊκή τοξικά αμπελόφυλλα!

Πωλούσαν στην λαϊκή τοξικά αμπελόφυλλα!

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για διάθεση τροφίμων, μη ασφαλών για την ανθρώπινη υγεία, θα καθίσουν δύο Ροδίτες, κάτοικοι Εμπωνα, που βρέθηκαν μετά από έλεγχο να πωλούν στην λαϊκή αγορά του «Αγίου Δημητρίου» τοξικά αμπελόφυλλα!

Πρόκειται για την πρώτη δικογραφία που εισάγεται σε δίκη για αδίκημα του είδους μετά την διαπίστωση ότι ακόμη και τα ντολμαδάκια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών.

Aυταπατώνται τελικά οι νοικοκυρές ότι δίνουν στις οικογένειές τους υγιεινή τροφή αγοράζοντας αμπελόφυλλα για τα ντολμαδάκια τους…
Επίσης αυταπατώνται όσοι προτιμούν στις ταβέρνες παραδοσιακά ντολμαδάκια από φρέσκα αμπελόφυλλα.
Ουδείς γνωρίζει, εκτός από όσους τα συγκεντρώνουν, αν προέρχονται από «ραντισμένα» αμπέλια και αν είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται συγκεκριμένα την 21η Μαΐου 2014 να διέθεταν προς πώληση 15 κιλά αμπελόφυλλων τα οποία έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθ’ υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων και ειδικότερα υπολείμματα της ουσίας Carbendazim και Benomyl, της ουσίας Dimethomorph, της ουσίας Myclobutanyl, της ουσίας Tebucozanole και της ουσίας Thiophanate, που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Για την ίδια υπόθεση είχαν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις για παραγωγή φυτικών προϊόντων που έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια από την Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το από 21-5-2014 πληροφοριακό δελτίο δείγματος και πρακτικό δειγματοληψίας, κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου, που πραγματοποίησε δειγματοληψία αμπελόφυλλων, από τη λαϊκή αγορά Ρόδου (Αγ. Δημήτριος).

Από την εκτίμηση βαθμού διατροφικής επικινδυνότητας στα επίπεδα υπολειμμάτων που ανιχνεύτηκαν, η οποία διεξήχθη, προέκυψε ότι τα δείγματα που ελέγχθησαν δεν υπερβαίνουν τους σχετικούς τοξικολογικούς δείκτες οξείας τοξικότητας (ARfD).

Πηγή:dimokratiki.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Πυρκαγιά στη Ρόδο – Απειλούνται σπίτια

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ), ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη