Αρχική ~ Ελλαδα ~ «Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τα αποθέματα αίματος τους καλοκαιρινούς μήνες

«Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τα αποθέματα αίματος τους καλοκαιρινούς μήνες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, αλλά και εκείνους που θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», στις 4 Ιουλίου, κοινοποίησε έγγραφο στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, με το οποίο ζητά την «κατάθεση αίματος από τους ασθενείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των μεταγγίσεων». Ομως, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίσουν κατά μέσο όρο έξι αιμοδότες τον μήνα, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, κάτι που για τους περισσότερους είναι αδύνατον.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο ,το πρόβλημα οφείλεται στη ελάττωση των εξωτερικών αιμοληψιών, στη μείωση των αιμάτων από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατά 200 φιάλες το μήνα καθώς και στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών.

«Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα αποθέματα αίματος τους καλοκαιρινούς είναι μέχρι ένα βαθμό αναμενόμενο και γι αυτό οι αρμόδιες αρχές όφειλαν να είχαν μεριμνήσει εγκαίρως, για να το αποτρέψουν και όχι να ρίχνουν την ευθύνη στους ασθενείς», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

«Το τελευταίο χρόνο τα τμήματα αιμοδοσιών έχουν αποδυναμωθεί σε ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να γίνονται με δυσκολία οι εξωτερικές αιμοληψίες και να έχει συρρικνωθεί το ωράριο λειτουργίας τους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης και επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και οφείλει να λύσει άμεσα το πρόβλημα, διασφαλίζοντας τις μεταγγίσεις των ασθενών.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας 2018: Πότε θα αναρτηθούν στο TAXISnet

Στο «συρτάρι» του οικονομικού επιτελείου φαίνεται πως μένουν οι προαναγγελθείσες αλλαγές, με αποτέλεσμα τα τέλη ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη