Αρχική ~ Αν. Μακεδονια - Θρακη ~ Αρνητική η οικολογική εταιρία Έβρου στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου στην Σαμοθράκη

Αρνητική η οικολογική εταιρία Έβρου στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου στην Σαμοθράκη

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Σαμοθράκης το σχέδιο τοποθέτησης 36 ανεμογεννητριών στην περιοχή Λουλούδι, στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή στο όρος Σάος προκειμένου να δημιουργηθεί μια βιομηχανία ΑΠΕ συμφερόντων Μπόμπολα και Κοπελούζου.

Για να τοποθετηθούν οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες των 90 μέτρων, πρέπει αρχικά να διανοιχθούν δρόμοι 30 και 40 μέτρων που θα οδηγούν στις κορυφές και αφού συμβεί αυτό θα τοποθετηθούν τσιμεντένιες βάσεις ενός τόνου και τριακοσίων κιλών για κάθε μία από αυτές, δηλαδή 47 τόνους μπάζα πάνω στις βουνοκορφές.

Ο Γιώργος Μασκαλίδης, αντιπρόεδρος του συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη» και τεχνολόγος – δασοπόνος υπενθύμισε μιλώντας «στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ότι η πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής από το δασαρχείο της περιοχής έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 χωρίς κανένας κάτοικος  να έχει ενημέρωση για την δυνατότητα προσφυγής σε διάστημα 30 ημερών.

Ο αποχαρακτηρισμός έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, η έγκριση από την ΡΑΕ έχει ήδη δοθεί από το 2015 ενώ ακόμη δεν έχει εγκριθεί η ΜΠΕ έτσι ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι με στοιχεία τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και γενικότερα στη ζωή τους. Η Σαμοθράκη θα λάβει το 3% του τζίρου της παραγόμενης ενέργειας που υπολογίζεται περίπου στο 1 εκ. 50 χιλ το χρόνο και θα κατευθύνεται 1% στους κατοίκους μέσω των λογαριασμών, 1,3% στο δήμο και 0,7% στο Πράσινο Ταμείο.

Για το ζήτημα αυτό έχει δημιουργηθεί στο  νησί η πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου. Την αντίθεση της στην πιθανή εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί εκφράζει και η οικολογική εταιρία Έβρου δια του εκπροσώπους της Γιώργου Δεμερίδη εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στην οπτική όχληση.

Πηγή: thrakinea.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

ΟΧΙ του Δήμου Ξάνθης στη δημιουργία λατομείου στο βουνό

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης εκφράζοντας όχι μόνο τη βούληση και σύμφωνη γνώμη όλων των κάτοικων ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη