Αρχική ~ Διεθνη ~ Φόβοι εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού λόγω κρουσμάτων στην Τουρκία

Φόβοι εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού λόγω κρουσμάτων στην Τουρκία

Μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις ζωονόσους λαμβάνει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Με ορατό μάλιστα τον κίνδυνο εξάπλωσης λόγω των μετακινήσεων τουριστών, προσφύγων και μεταναστών η ΠΚΜ θα τοποθετήσει το φθινόπωρο από έναν νέο κτηνίατρο σε κάθε νομό, ώστε να εποπτεύουν καθημερινά όλες τις μονάδες ζώων και να ενημερώνουν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για τυχόν κρούσματα αφθώδους πυρετού, ευλογιάς, οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών και πανώλης μικρών μηρυκαστικών.

Οι επτά προσλήψεις κτηνιάτρων στην Κεντρική Μακεδονία θα γίνουν έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όπου θα προέλθουν τα σχετικά κονδύλια. Ήδη οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσαν αίτημα στην οικονομική επιτροπή για έγκριση ποσού 50.000 ευρώ, ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων οποιασδήποτε ασθένειας να μπορούν να θανατώσουν αμέσως όλα τα ζώα της μονάδας.

Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της ΠΚΜ, το σώμα της οποίας ενέκρινε τη διαδικασία ανάθεσης του έργου με διαπραγμάτευση -λόγω του κατεπείγοντος- για την ταφή ή μεταφορά και αποτέφρωση ζώων.

Άμεση θανάτωση άρρωστων ζώων

Αναφερόμενος στην ανάγκη έγκρισης του ποσού των 50.000 ευρώ, ο διευθυντής της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Στέφανος Μωραΐτης τόνισε ότι πρόσφατα υπήρξε ανακοίνωση για κρούσματα αφθώδους πυρετού στα παράλια της Τουρκίας, γεγονός που, όπως είπε, πρέπει να θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες. “Ευτυχώς στο πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν είχαμε κρούσματα στην Ελλάδα, ωστόσο εκδηλώθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε αναγκαία προληπτικά μέτρα”, τόνισε ο κ. Μωραΐτης. Ανέφερε μάλιστα ότι ο αφθώδης πυρετός ήρθε το 2015 στο Δέλτα του Έβρου και μέσα σε έναν μήνα εξαπλώθηκε σχεδόν παντού. Πρόσθεσε ακόμη ότι ειδικά ο αφθώδης πυρετός είναι πολύ επικίνδυνη νόσος, γιατί προσβάλλει αγελάδες, χοιρινά και πρόβατα.

“Αυτό που ζητάμε ως υπηρεσία είναι να εγκριθούν κονδύλια, ώστε, όταν εμφανιστεί η ασθένεια, να μπορέσουμε να σκοτώσουμε αμέσως τα ζώα και να τα θάψουμε σε χώρο που διαμορφώνεται ειδικά για αυτό το σκοπό. Όσο μένουν τα άρρωστα στις μονάδες, τόσο σκορπούν την ασθένεια και στα άλλα”, σημείωσε ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι πέρυσι (2016) λόγω του αφθώδους πυρετού θανατώθηκαν 273 ζώα στη Θεσσαλονίκη, ενώ έγιναν 57.000 εμβόλια. Για φέτος ο κ. Μωραΐτης είπε ότι οι εμβολιασμοί των ζώων για την οζώδη δερματίτιδα άρχισαν από τα νεογέννητα και θα συνεχιστούν στο σύνολο των ζώων το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στη Χαλκιδική θανατώθηκαν 1.500 ζώα

Θέμα μείζονος σημασίας χαρακτήρισε τις ζωονόσους ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής από την παράταξη της πλειοψηφίας στην ΠΚΜ Δημήτρης Τζηρίτης. Είπε χαρακτηριστικά ότι πέρυσι στη Χαλκιδική θανατώθηκαν 1.500 ζώα λόγω των κρουσμάτων της οζώδους δερματίτιδας. “Το θέμα είναι μείζονος σημασίας, γιατί επί της ουσίας καταστρέφεται το ζωικό κεφάλαιο στη Χαλκιδική, οπότε η δραστηριότητα των κτηνοτρόφων κινδυνεύει με αφανισμό”, σημείωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης θα φέρει προς συζήτηση το θέμα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Συμμετέχω” Δημήτρης Μούρνος υπογράμμισε ότι κάποιες περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία πλήρωσαν μεγάλο τίμημα για τις ζωονόσους. “Εκτιμώ ότι χρειάζονται προληπτικά μέτρα και πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα κουνούπια, γιατί δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική η καταπολέμησή τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες θανάτωσης και αποτέφρωσης των ζώων έθεσαν στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” Γιάννης Ανδρίτσος και Θανάσης Μπασδάνης.

Ανακοίνωση του υπουργείου για την ευλογιά

Ανακοίνωση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της περιφέρειας αναφέρει ότι την 1η Ιουνίου το αρμόδιο υπουργείο πληροφορήθηκε και γνωστοποίησε ότι εντοπίστηκαν εστίες ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην ευρωπαϊκή Τουρκία, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα, καθώς και απέναντι από τη Μυτιλήνη. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η τήρηση των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας.

Πηγή: makthes.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Πορτογαλία μετά τις φονικές πυρκαγιές

Σε τριήμερο εθνικό πένθος είναι από σήμερα η Πορτογαλία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη