Αρχική ~ Βορειο Αιγαιο ~ Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με κυνηγετικό όπλο

Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με κυνηγετικό όπλο

Μία νεκρή μεσογειακή φώκια, με εμφανή τραύματα από σκάγια κυνηγετικού όπλου, εντοπίστηκε την Κυριακή από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές το άτυχο θηλαστικό βρέθηκε να επιπλέει νεκρό νοτιοδυτικά της Σάμου και στη συνέχεια βγήκε σε ακτή λόγω των ανέμων.

Πιθανό αλλά όχι επιβεβαιωμένο θεωρείται πως το νεκρό ζώο είναι η γνωστή φώκια που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ». Επειδή, όμως, μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της, δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά σημάδια ταυτοποίησής της.

Ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρει πως η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται πως το ζώο δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης, έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης και έφτανε έως το στομάχι.

Εκτιμάται ότι η φώκια Monachus monachus πυροβολήθηκε 24-36 ώρες πριν από τον εντοπισμό της. Βάσει των καιρικών συνθηκών σε αυτό το διάστημα, εκτιμάται ότι σκοτώθηκε νοτιοδυτικά της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων.

«Εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία ουσιαστική και αποτελεσματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται αυτοί οι εγκληματίες που περιφέρονται στις ελληνικές θάλασσες και συμβάλλουν στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής. Αυτονόητο αποτέλεσμα είναι ότι όσοι γνωρίζουν τους δράστες αυτών των περιστατικών, σιωπούν» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης.

Για το περιστατικό έχει ήδη ανοίξει δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, ενώ ενημερώθηκαν και οι εισαγγελικές αρχές του Νομού Σάμου.

Πηγή: zougla.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Πάνω από 100 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου

Εκατόν δεκατρείς πρόσφυγες που επέβαιναν σε δύο πνευστές λέμβους εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη