Αρχική ~ Πολιτισμος ~ Με ελεύθερη είσοδο θα λειτουργήσουν αύριο τα μουσεία της χώρας

Με ελεύθερη είσοδο θα λειτουργήσουν αύριο τα μουσεία της χώρας

Με ελεύθερη είσοδο θα λειτουργούν τα μουσεία της χώρας αύριο, Πέμπτη 18 Μαΐου, ημερομηνία που γιορτάζεται κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες έχουν διοργανωθεί σε όλα τα μουσεία της χώρας με σκοπό τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας, για τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη:

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
18/5/2017
Α. Θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό» με τίτλο «Το τέλος της εποχής των ειδώλων: αμφιλεγόμενες ιστορίες με αφορμή τις θρησκευτικές αλλαγές»
11:00-13:00
| Ελεύθερη συμμετοχή | Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση
Β. Μουσικές διαδρομές με το μικτό κουϊντέτο πνευστών της Στρατιωτικής Μουσικής του
Γ΄ Σώματος Στρατού στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
17:00
Είσοδος ελεύθερη
Γ. Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με έργα κλασικής μουσικής, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Θα λάβουν μέρος οι βραβευμένοι φοιτητές του Τμήματος.
20:00
Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη
15/5-5/6/2017
Περιοδική έκθεση εγχάρακτης κεραμικής από τη Συλλογή της Έφης Κουνουγέρη –Μανωλεδάκη. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα κεραμιστών του 20ου και του 21ου αι. που εμπνέονται από τον διάκοσμο της εγχάρακτης κεραμικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
Μικρή περιοδική έκθεση στις «Βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ» στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Κεραμιστών, Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Δημιουργίες σύγχρονες επηρεασμένες από την εγχάρακτη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κεραμική.

18/5/2017
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα», απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου.
15:30

20/5/2017
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Στο Περιθώριο του Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από τη συλλογή Βύρωνα Μήτου».
11:00

21/5/2017
Θεματική ξενάγηση για ενηλίκους με τίτλο «Χαράσσοντας τον πηλό», σχετικά με τα εγχάρακτα κεραμικά που εκτίθενται στις αίθουσες του ΜΒΠ. Μετά το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει 10λεπτη σχετική ομιλία πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.
11:00-12:00

Εργαστήριο κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος. Γνωρίστε τη βυζαντινή εγχάρακτη κεραμική και την παραδοσιακή τέχνη του αγγειοπλάστη, ελάτε σε επαφή με τον πηλό και δημιουργήστε τα δικά σας κεραμικά. Απαραίτητη τη τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 2313306476 (κα Βεροπουλίδου), Δευτέρα -Παρασκευή 10:00-14:00.
12:00-14:00

Εφορεία αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσσαλονίκης
18/5/2017
Μακεδονικός τάφος στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης
Εκπαιδευτικό-ενημερωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Νεκρόδειπνα, συμπόσια, άκρατος οίνος, μέθη». Το πρόγραμμα θα οργανωθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μακεδονικού Τάφου του Αγίου Αθανασίου, στη ζωφόρο του οποίου αναπτύσσεται ζωγραφική σύνθεση με θέμα σκηνή συμποσίου. Απευθύνεται σε εφήβους των πρώτων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για το εθιμοτυπικό, τους κανονισμούς, την διαδικασία διεξαγωγής, τους σκοπούς των συμποσίων καθώς και τις διατροφικές και κοινωνικές συνήθειες των αρχαίων Μακεδόνων. Παράλληλα θα γίνει αναφορά και σε ιστορικά γεγονότα όπου περιγράφεται το πώς η μη τήρηση των κανόνων και του μέτρου καθώς και οι υπερβολές της μέθης οδήγησαν μερικές φορές σε ολέθρια αποτελέσματα.
09:00 – 13:00
Ελεύθερη συμμετοχή- απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση

18/5/2017
Εφορεία αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσσαλονίκης (Προαύλιος χώρος)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Ταξίδι πριν το μουσείο». Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν στην πράξη την πορεία ενός ευρήματος, από την ανακάλυψή του στην ανασκαφή μέχρι και την έκθεση του στο μουσείο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εκπαιδευτική ανασκαφή καθώς και συντήρηση και καταγραφή πήλινων αντικειμένων.
Θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Εφορείας.
Απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία και συνεννόηση με την Εφορεία.
09:00-13:00

18/5/2017
Έπαυλη Παλαιόκαστρου
Εκπαιδευτική δράση ενηλίκων, πιλοτικού χαρακτήρα, που απευθύνεται σε φοιτητές του Α.Π.Θ. και στοχεύει στην καθιέρωση μίας εκπαιδευτικής δράσης ενηλίκων στον χώρο της Έπαυλης Παλαιοκάστρου. Η δράση έχει τίτλο «Επιδρομές βαρβάρων στη Θεσσαλονίκη τον 6ο και τον 7ο μ.Χ. αιώνα, με αφορμή την Έπαυλη Παλαιοκάστρου. Από τις αφηγήσεις των Θαυμάτων στα αρχαιολογικά τεκμήρια».
09:00-13:00
Συμμετοχή με πρόσκληση (Α.Π.Θ.)

Δείτε τον κατάλογο των εκδηλώσεων στα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία και τις Συλλογές εδώ!

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

«Οδύσσεια» με τη συνοδεία αρχαίας λύρας

Mε τις ραψωδίες τ και υ της «Οδύσσειας» συνεχίζεται το επιτυχημένο πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη