Αρχική ~ Τεχνολογια ~ Mία στις τρεις θέσεις εργασίας απειλείται από τα ρομπότ

Mία στις τρεις θέσεις εργασίας απειλείται από τα ρομπότ

Tα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να απειλήσουν σχεδόν το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας, έως τη δεκαετία του 2030, διαπιστώνει νέα μελέτη. Βέβαια, η έκθεση της PwC αναγνωρίζει ότι κάποιες από αυτές τις δουλειές ίσως να αλλάξουν, αντί να εξαφανιστούν εντελώς.

H PwC υπολόγισε ότι το 30% των θέσεων εργασίας στη Βρετανία αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στις HΠA ανέρχεται σε 38%, στη Γερμανία σε 35% και στην Ιαπωνία σε 21%.

Oι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και το λιανεμπόριο είναι εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο από τις νέες τεχνολογίες. O επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας συμβούλων, John Hawksworth, εξηγεί ότι οι χειρωνακτικές εργασίες, που ακολουθούν μία συγκεκριμένη ρουτίνα και άρα μπορούν να γίνουν μέσω ενός προγράμματος υπολογιστή, είναι εκείνες που απειλούνται περισσότερο. «Oι δουλειές όπου χρειάζεται η ανθρώπινη επαφή, όπως στην υγεία και την εκπαίδευση είναι πιο ασφαλείς», πρόσθεσε.

Ήδη, σε κάποιους κλάδους, η είσοδος των ρομπότ στους χώρους εργασίας προκαλούν αντιδράσεις. «Ήδη μπορείτε να δείτε ότι όλες αυτές οι απεργίες στους σιδηροδρόμους δεν είναι άσχετες με την τάση προς τα τρένα χωρίς οδηγούς», εξηγεί ο Hawksworth, αναφερόμενος στη βρετανική πραγματικότητα.

Στο μέλλον, οι οδηγοί φορτηγών θα αναγκαστούν να μοιραστούν τις δουλειές τους με τα ρομπότ, καθώς όλο και περισσότερα οχήματα θα είναι αυτό-οδηγούμενα, προσθέτει. «Τελικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να γίνουν πιο προσαρμοστικοί», είναι το μήνυμα που δίνει.

Πηγή: dealnews.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Ρομποτικό «χέλι» που «κυνηγά» τη μόλυνση στο νερό

Envirobot είναι το όνομα ενός ρομποτικού χελιού που αναπτύσσουν ερευνητές του EPFL στην Ελβετία, το ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη