Αρχική ~ Τεχνολογια ~ Εφαρμογή για ψήφο από το smartphone, μέσω selfie

Εφαρμογή για ψήφο από το smartphone, μέσω selfie

Μία νέα εφαρμογή, που επιτρέπει στους χρήστες να ψηφίζουν χρησιμοποιώντας μία «selfie» φωτογραφία, αποκάλυψε εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο της τεχνολογίας εκλογών/ ψηφοφοριών.

Όπως αναφέρει το Newsbeat του BBC, στο οποίο παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη εφαρμογή, χρησιμοποιείται τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζεται ο ψηφοφόρος στους εκλογικούς καταλόγους και να υποβάλει την ψήφο του.

Η Smartmatic, η οποία ανέπτυξε την εφαρμογή, υποστηρίζει πως είναι ασφαλέστερη από τις κλασικές μεθόδους online banking ή αγορών. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε στο Newsbeat ότι, αν και δεσμεύεται να «αγκαλιάζει την τεχνολογία», η «παραδοσιακή» μέθοδος υποβολής ψήφου μέσω χάρτινων ψηφοδελτίων είναι η πιο ασφαλής.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα προσώπου σε συνδυασμό με κάρτα ταυτότητας που έχει εκδοθεί από τις αρχές για να δημιουργήσει μια ψηφιακή ταυτότητα. Στη συνέχεια, οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα τραβώντας μια selfie και υποβάλοντας την ψήφο τους εξ αποστάσεως, από οποιαδήποτε τοποθεσία. Κατά τον Μάικ Σάμερσ, υπεύθυνο προγράμματος στη Smartmatic, η εφαρμογή θα βοηθούσε στο να συμμετέχουν περισσότεροι στις εκλογές.

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνολογικές μεθόδους στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας, με διάφορους τρόπους (πχ κουβούκλια με οθόνες αφής είναι κοινά στις ΗΠΑ). Ωστόσο, προβληματισμοί για το θέμα της κυβερνοασφάλειας λειτουργούν ανασταλτικά, με πολλές χώρες να περιορίζουν την χρήση τέτοιων τεχνολογιών, με τη Γαλλία να παύει τη διαδικασία ηλεκτρονικής ψήφου για αυτούς που ζουν στο εξωτερικό στις προεδρικές εκλογές, ενώ στην Ολλανδία, όπου η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γινόταν μέσω ηλεκτρονικού σκαναρίσματος, οι ψήφοι πλέον μετρούνται με το χέρι.

Η μόνη χώρα όπου το online voting χρησιμοποιείται ευρέως είναι η Εσθονία, όπου, κατά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, σχεδόν 1 στις 3 ψήφους υποβλήθηκε online- αλλά αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται ότι το σύστημα δεν αύξησε την προσέλευση των ψηφοφόρων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Η μικροσκοπική ζυγαριά που ζυγίζει ένα μόνο ζωντανό κύτταρο

Μια μικροσκοπική ζυγαριά που θα είναι ικανή να ζυγίσει ένα μόνο ζωντανό κύτταρο γρήγορα και ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη