Αρχική ~ Διεθνη ~ Τουρκία: Άρχισε η μεγάλη δίκη κατηγορούμενων για το πραξικόπημα

Τουρκία: Άρχισε η μεγάλη δίκη κατηγορούμενων για το πραξικόπημα

Η δίκη 270 ατόμων τα οποία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται υποκινητής του και δικάζεται ερήμην, άρχισε στη Σμύρνη.

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση άρχισε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, διευκρινίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Οι 270 κατηγορούμενοι, οι 152 από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, δικάζονται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής του κοινοβουλίου ή παρεμπόδισής του να ασκήσει τα καθήκοντά του». Βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να επιβληθούν δύο ποινές ισοβίων στον καθένα.

Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί και μεταξύ τους περιλαμβάνονται πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην στρατηγός Μεμντούχ Χακμπιλέν, διοικητής της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου.

Οι δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες άρχισαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν έκταση που δεν έχει προηγούμενο στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου και της εγκαθίδρυσης καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Πολλές δίκες άρχισαν τις τελευταίες εβδομάδες και στις αρχές Ιανουαρίου δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δύο χωροφύλακες που κρίθηκαν ένοχοι για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση για την υπόθεση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Πάνω από 1.000.000 οι αναπάντητες αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι από τους συνολικά 2,2 εκατ. που έχουν καταθέσει αίτηση για ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη