Αρχική ~ Πολιτισμος ~ Εξήντα πέντε βυζαντινοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στη αρχαία Στρατονίκεια

Εξήντα πέντε βυζαντινοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στη αρχαία Στρατονίκεια

Είναι γνωστή ως η πόλη των μονομάχων. Ο λόγος για την αρχαία πόλη Στρατονίκεια, τη μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο που περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί εκεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Σ’ αυτή την πόλη ανακαλύφθηκαν 65 τάφοι της βυζαντινής περιόδου κατά τη διάρκεια πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Στους τάφους βρέθηκαν οστά ενηλίκων αλλά και παιδιών, που εικάζεται ότι πέθαναν πριν από 1.300 χρόνια, ενώ ο οικισμός όπου βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια.

«Η πόλη αυτή είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα», ανέφερε ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών, Βιλάλ Σογούτ.

Με το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσω 3D τεχνολογίας τη δομή της αρχαίας πόλης. «Οι επισκέπτες ευχαριστούνται πολύ όταν βλέπουν την πρότερη μορφή της πόλης, καταλαβαίνουν καλύτερα πώς ήταν τότε. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνουμε και τη βυζαντινή περίοδο της πόλης με γκραβούρες, αλλά και μέσω 3D», κατέληξε ο Τούρκος επικεφαλής.

Ποια ήταν η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια

Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α΄ τον Σωτήρα (281 – 261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, τη Στρατονίκη, και κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες.

Πηγή: thetoc.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Η μεγαλειώδης έκθεση «Van Gogh Alive – the experience» έρχεται στην Αθήνα

Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης και έχοντας μαγέψει περισσότερους από 10.000.000 θεατές σε ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη