Αρχική ~ Ελλαδα ~ Προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ

Προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ

e9Μέχρι το τέλους του μήνα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία ακινήτων τους στο Ε9, χωρίς να καταβάλουν το σύνολο του προστίμου, αλλά το μισό πρόστιμο, προσαρμόζοντας ανάλογα και τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει ήδη βεβαιωθεί.

Με βάση την εμπειρία στις δηλώσεις Ε9 τα συνηθέστερα λάθη έχουν να κάνουν με λανθασμένες καταγραφές στοιχείων της ιδιοκτησίας (όροφος, εγγύτητα στην θάλασσα, χαρακτηρισμός κύριου ή βοηθητικού χώρου κτλ), που έχουν ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση λάθος του σχετικού φόρου.

Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για διορθώσεις για τα έτη 2010-201 στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο». Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εκδοθούν καινούργια διορθωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για όσους υποβάλλουν τροποποιητικές- διορθωτικές δηλώσεις.

Εάν από την τροποποιητική δήλωση, δεν προκύπτει έξτρα ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και είναι δυνατή η σχετική εκτύπωση. Εφόσον όμως προκύψει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων ευρώ  θα πρέπει να προσκομιστούνε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Επίσης εάν από την εκκαθάριση της δεύτερης τροποποιητικής και κάθε επόμενης, προκύπτει μείωση φόρου, τότε πάλι θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με προσκόμιση σε αυτήν των δικαιολογητικών που αιτιολογούν τις μεταβολές.

Πηγή: reporter.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Προσφυγή στον εισαγγελέα για τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με το θέμα της χορήγησης ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη