Αρχική ~ Οικονομια ~ Παράνομος ο υπολογισμός αντικειμενικών αξιών και ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές

Παράνομος ο υπολογισμός αντικειμενικών αξιών και ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές

akinitaΠαράνομος κρίθηκε ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατά συνέπεια και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας, από την αυξημένη σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων του.

Οι τέσσερις περιοχές είναι:

  • Φιλοθέη
  • Ψυχικό
  • Νέος Βουτζάς
  • Δελφοί Άμφισσας

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών κατά το σκέλος εκείνο μόνο που αφορά τις τέσσερις  περιοχές όπου είχαν ακίνητα οι προσφεύγοντες και όχι για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς ο προσδιορισμός έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε λήφθηκε υπ’ όψιν η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών.

Όμως, η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις αυτές περιοχές προκειμένου να καθοριστεί -σύμφωνα με αυτές και όπως προβλέπει το ΣτΕ- ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ των περιοχών αυτών κρίθηκε μη νόμιμος από 8.6.2016, δηλαδή από την ημέρα συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο της 7μελούς σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ.

Πηγή: toxrima.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

ΕΦΚΑ: Κατασχέσεις «ολοταχώς» για να μην παραγραφούν οι οφειλές

Εντολή να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έχουν πάρει οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ειδικά στις ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη