Αρχική ~ Διεθνη ~ Νέες ρωγμές στο Κολοσσαίο μετά από κάθε σεισμό

Νέες ρωγμές στο Κολοσσαίο μετά από κάθε σεισμό

kolossaioΜετά από τον χειρότερο σεισμό στην Ιταλία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο οποίος σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, ενισχύεται ο προβληματισμός για το Κολοσσαίο, καθώς ρωγμές απειλούν ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία.

Ο Φρανστέσκο Προσπερέτι, ειδικός επιστάτης για το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά δήλωσε ότι κάθε σεισμός προκαλεί ακόμη πιο επικίνδυνη πίεση στο αμφιθέατρο που μετρά 2.000 χρόνια ζωής. «Με κάθε σεισμό, οι ρωγμές αυξάνονται», τόνισε, μιλώντας στην Corriere della Sera.

Ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής- που άφησε πάνω από 25.000 άστεγους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε περίπου 100 πόλεις στην κεντρική Ιταλία- ήταν το τελευταίο από μία σειρά «χτυπημάτων» του Εγκέλαδου στη χώρα.

Αξιωματούχοι ακόμη καταγράφουν τις ζημιές σε 5.000 εκκλησίες, καμπαναριά, ιστορικά κτίρια και αρχαία τείχη, που επλήγησαν από τους τελευταίους σεισμούς.

Σε ό,τι αφορά το Κολοσσαίο, αμέσως μετά από τον τελευταίο σεισμό έγινε προσεκτική επιθεώρηση, σύμφωνα με τον Προσπερέτι. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν πέσει κάποια υλικά από το υψηλότερο επίπεδο του αρχαίου αμφιθεάτρου, αλλά πρόκειται για ζημιά που είχε προκληθεί πριν από τον σεισμό, σε σημείο που ήταν ήδη κλειστή για τους επισκέπτες.

Πάντως σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Ντ’ Αλέσιο, αρχαιολόγο που εργάζεται στο γραφείο του επιστάτη, οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν επίγνωση του αντίκτυπου των σεισμών και το έλαβαν υπόψη στις κατασκευές τους. «Οι αψίδες στο Κολοσσαίο είναι οι καλύτερες δομές για την απορρόφηση των δονήσεων», δήλωσε από την πλευρά του.

Το αρχαίο αμφιθέατρο έχει «πληγωθεί» από σεισμούς αρκετές φορές τους προηγούμενους αιώνες. Σοβαρές ζημιές είχαν προκληθεί το 1349, όταν κατέρρευσε η νότια πλευρά του, ενώ άλλος σεισμός το 1703 επίσης είχε προκαλέσει φθορές.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Έρευνες στα γραφεία των αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler και VW

Νέες έρευνες στα γραφεία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών πραγματοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τρεις ημέρες πριν από ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη