Αρχική ~ Ελλαδα ~ Με το κιάλι ψάχνουν γιατρούς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Με το κιάλι ψάχνουν γιατρούς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

giatroiΨάχνουν ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και δεν βρίσκουν οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι βασικές ειδικότητες που είτε δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα είτε υπάρχουν με το σταγονόμετρο είναι παιδίατροι, νεφρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, οφθαλμίατροι και ΩΡΛ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι νεφρολόγος δεν υπάρχει σε 44 νομούς της χώρας, ψυχίατρος σε 30, δερματολόγος σε 37, γαστρεντερολόγος σε 35, παιδίατρος σε δεκαεννέα, ωτορινολαρυγγολόγος σε 25, γενικός γιατρός σε δέκα και παθολόγος σε πέντε νομούς.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς και να πληρώνουν από την τσέπη τους, για να υποβληθούν σε αναγκαίες εξετάσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου. Παράλληλα επισήμανε ότι οι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν επιθυμούν να συνάπτουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον περασμένο Μάιο, ενώ δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως ο έλεγχος για το 2013. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας αρνείται το διάλογο με τους γιατρούς.

Αναφερόμενη στον τρόπο πληρωμής των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, η κ. Μαστοράκου είπε ότι υπάρχει πλαφόν 200 επισκέψεων ασθενών μηνιαίως με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη. Το ποσό αυτό με το φόρο μειώνεται στα 6,5 ευρώ και με την καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων απομένουν μόλις 2 ευρώ στους γιατρούς.

Επιπλέον με τη νέα υπουργική απόφαση προστίθενται άλλες 86 εξετάσεις σε αυτές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ο σχετικός προϋπολογισμός για την κάλυψή τους.

Εξάλλου σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ ο κλειστός προϋπολογισμός ανέρχεται για όλες τις διαθέσιμες μονάδες στα 485 εκατ. ευρώ. Συνεπώς σε κάθε ασφαλισμένο αναλογούν μόλις 48,5 ευρώ το χρόνο για όλες τις εξετάσεις που θα χρειαστεί στις 12.000 ιατρικές επισκέψεις που γίνονται ετησίως.

Το 64% δεν είναι ικανοποιημένο από το ΠΕΔΥ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η ALCO σε 1.000 άτομα το διάστημα 10-14 Νοεμβρίου 2016 για λογαριασμό της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Όπως προέκυψε, το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από τις δομές του ΠΕΔΥ, το 18% αρκετά ικανοποιημένο, το 2% πολύ ικανοποιημένο και το 16% ΔΞ/ΔΑ.

Επίσης το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε αρκετά ικανοποιημένο από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το 26% λίγο ικανοποιημένο, το 9% πολύ ικανοποιημένο, το 19% καθόλου ικανοποιημένο και το 11% ΔΞ/ΔΑ.

Όσον αφορά την επάρκεια κάλυψης της περιοχής τους από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το 41% δήλωσε ότι δεν υπάρχει, το 36% ότι υπάρχει και το 23% ΔΞ/ΔΑ.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Χωρίς προσωρινή επικουρική σύνταξη όλοι οι συνταξιούχοι

Ούτε την προσωρινή επικουρική σύνταξη δεν λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη