Αρχική ~ Διεθνη ~ Μαλαισία: Βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού

Μαλαισία: Βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού

malaisiaΧιλιάδες διαδηλωτές στη Μαλαισία εισέβαλαν στην Κουάλα Λουμπούρ ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ, ύποπτου για υπεξαίρεση χρημάτων, προκαλώντας φόβους για συγκρούσεις με υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Πρόκειται για νέες κινητοποιήσεις που επαναλαμβάνονται στην πρωτεύουσα 15 μήνες μετά, σημειώνει το AFP. ‘Όπως στα τέλη Αυγούστου του 2015, χιλιάδες Μαλαισιανοί ντυμένοι στα κίτρινα βγήκαν σήμερα στους δρόμους, μετά το προσκλητήριο του κινήματος Μπερσίχ, ζητώντας την αποπομπή του πρωθυπουργού τους και την προσαγωγή του στη δικαιοσύνη.

Η διαμαρτυρία κατά του Νατζίμπ Ραζάκ αφορά πρωτίστως το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που πλήττει την δημόσια επιχείρηση 1Malaysia Development Berhad (1MDB) που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2009. Σήμερα η εταιρία έχει χρέη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο Ραζάκ θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση σχεδόν 640 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ένταση μεγαλώνει εδώ και εβδομάδες στη Μαλαισία μετά τις απειλές των «κόκκινων πουκάμισων», υποστηρικτών της κυβέρνησης Ραζάκ, ότι θα επιτεθούν στα «κίτρινα πουκάμισα».

Μερικές ώρες πριν από τις διαδηλώσεις, οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών των δύο κινημάτων, με κίνδυνο να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οι διαδηλωτές σκόπευαν αρχικά να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την πλατεία Ανεξαρτησίας, την οποία όμως είχαν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης.

«Θέλουμε μια καθαρή κυβέρνηση, θέλουμε ελεύθερες εκλογές», δήλωσε 38χρονος διαδηλωτής. Το κίνημα Μπερσίχ –«καθαρό» στη μαλαϊκή, είναι μια συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενώσεων που ζητεί εδώ και χρονιά μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Εδώ και δύο χρονιά, οι διαμαρτυρίες τους επικεντρώνονται κυρίως στο σκάνδαλο 1MDB.

Πηγή: cnn.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Βέλγιο: Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο σιδήρου στη Γάνδη

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από μια «έκρηξη» στο εργοστάσιο σιδήρου ArcelorMittal ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη