Αρχική ~ Διεθνη ~ Καναδάς: Απαγόρευση της πώλησης προϊόντων περιποίησης που περιέχουν μικροπλαστικά

Καναδάς: Απαγόρευση της πώλησης προϊόντων περιποίησης που περιέχουν μικροπλαστικά

microbeadsΗ κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την απαγόρευση της πώλησης αφρόλουτρων, οδοντόκρεμας και προϊόντων προσώπου που περιέχουν πλαστικά μικροσωματίδια, από την 1η Ιουλίου 2018.

Η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στον καναδικό ΦΕΚ αποτελεί το τελικό βήμα ενός μακροχρόνιου περιβαλλοντικού αγώνα, για την απομάκρυνση των μικροσκοπικών ρύπων από καναδικά ύδατα.

Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται σε φυσικά προϊόντα υγείας και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα απαγορευτούν ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουλίου 2019.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά άρχισε να μελετά τις επιπτώσεις των πλαστικών μικροσωματιδίων στην άγρια ζωή και το περιβάλλον υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Συντηρητικών, το 2015. Τα μικροπλαστικά χαρακτηρίστηκαν επισήμως τοξικά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Τα μικροσκοπικά κομμάτια από πλαστικό, λιγότερο από πέντε χιλιοστά σε μέγεθος, χρησιμοποιούνται ως απολεπιστικά και καθαριστικά στοιχεία σε προϊόντα περιποίησης, αλλά δεν διαλύονται. Στη συνέχεια βρίσκουν το δρόμο τους σε ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια όπου τα σωματίδια προσλαμβάνονται από διάφορους οργανισμούς.

Το 2014 μόνο, περίπου 100.000 κιλά μικροπλαστικών εισήχθησαν στον Καναδά για απολεπιστικά και καθαριστικά προϊόντα, ενώ 10.000 κιλά χρησιμοποιήθηκαν στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη αλλαγή, οι νέες ρυθμίσεις θα απαγορεύουν την κατασκευή και την εισαγωγή μικροπλαστικών από τις αρχές του 2018, με την απαγόρευση των πωλήσεων να ξεκινά έξι μήνες αργότερα.

Η εξέλιξη είχε δρομολογηθεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει τη σταδιακή κατάργηση τους από διάφορα προϊόντα.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ ενέκριναν την απαγόρευση των μικροπλαστικών σε προϊόντα περιποίησης τον περασμένο Δεκέμβριο, με έναρξή της την 1η Ιουλίου 2017, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το Δεκέμβριο του 2014 ότι τα συγκεκριμένα υλικά δεν μπορούν να επισημαίνονται ως φιλικά προς το περιβάλλον. Η Αυστραλία θα θέσει σε ισχύ μια εθελοντική απαγόρευση από τα μέσα του 2018.

Πηγή: dailythess.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Σε δημοπρασία ιδιόχειρο σημείωμα του Αϊνστάιν, για το «μυστικό της ευτυχίας» – Το είχε γράψει το 1922

Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη