Αρχική ~ Διεθνη ~ Η αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη

Η αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη

policias-noticiaΟι συμβάσεις μεταξύ ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης και τοπικές Αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία των ορυχείων τους έχουν λάβει δημόσια προσοχή τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά το θάνατο από αστυνομική σφαίρα ενός διαδηλωτή στο ορυχείο Las Bambas στις 14 Οκτωβρίου.

Θεωρείται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 τέτοιες συμβάσεις με βασικές εταιρείες εξόρυξης, σε εθνικό επίπεδο.

Η Kυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα «αναθεωρήσει τους κανόνες» που εφαρμόζονται σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Ο Yπουργός Εσωτερικών Carlos Basombrio έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση του Las Bambas η Αστυνομία ενέργησε χωρίς σεβασμό των κανόνων για τη διαχείριση τέτοιων διαμαρτυριών.

Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Derechos Humanos sin Fronteras (DHSF), με βάση το Cuzco, έχει καταφέρει να δει τέσσερις τέτοιες συμφωνίες ως αποτέλεσμα της ελευθερίας δημοσιοποίησης πληροφοριών, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Η DHSF έχει δημοσιοποιήσει τους όρους των τεσσάρων αυτών των συμφωνιών. Περιλαμβάνουν συμφωνίες με τρεις μεγάλες εταιρείες με συμφέροντα σε και γύρω από Cuzco: Glencore (Antapaccay), HudBay (Constancia) και MMG (Las Bambas).

Η Διευθυντής του DHSF, δικηγόρος Ruth Luque, περιγράφει αυτές τις συμφωνίες ως «νομικές, αλλά όχι νόμιμες». Δηλώνουν ότι οι αστυνομικοί που εργάζονται για τις εταιρείες το κάνουν σε χρόνο των διακοπών τους.

Δείχνουν όμως επίσης ότι οι Εταιρείες πληρώνουν τόσο τους αστυνομικούς όσο και την Αστυνομική Διεύθυνση για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων αποσπασμένων στα ορυχεία εξόρυξης. Οι όροι των συμφωνιών επιτρέπουν επίσης τη χρήση βίας όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του προσωπικού των ορυχείων.

Η Luque υποστηρίζει ότι οι όροι αυτοί κάνουν οι αστυνομικοί να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της εκάστοτε Εταιρείας, ουσιαστικά μετατρέποντας την Αστυνομία σε φρουρό των Εταιρειών. «Η Αστυνομία λειτουργεί για λογαριασμό της Εταιρείας, δρα υπό την προστασία της, λαμβάνει πληρωμές από αυτήν, κι ενεργεί για την επιδίωξη των συμφερόντων της Εταιρίας, ενάντια εκείνων του πολίτη».

Η Luque συνεχίζει επιχειρηματολογώντας πως το γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια στην DHSF για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, δείχνει ότι στην πράξη, οι εν λόγω συμφωνίες είναι κατά βάση μυστικές και καθόλου διαφανείς. Τα μέτρα που χρειάζονται τώρα, λέει, πρέπει να πάνε πέρα από την απλή αναθεώρηση των «κανόνων».

Πηγή: perusupportgroup.org.uk

Μετάφραση – Επιμέλεια: anapoda.news

 

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Σε δημοπρασία ιδιόχειρο σημείωμα του Αϊνστάιν, για το «μυστικό της ευτυχίας» – Το είχε γράψει το 1922

Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη