Αρχική ~ Θεσσαλια ~ Η εκκαθάριση των ανενεργών συνεταιρισμών θα φεσώσει χιλιάδες Θεσσαλούς αγρότες

Η εκκαθάριση των ανενεργών συνεταιρισμών θα φεσώσει χιλιάδες Θεσσαλούς αγρότες

agrotikos-syneterismosΜεγάλα προβλήματα προκύπτουν με τους ανενενεργούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι δεκάδες στη Θεσσαλία με χιλιάδες μέλη. Μέχρι τον Απρίλιο του 2017, με βάση το Ν. 4015, αλλά και τον προηγούμενο τον 2810, θα πρέπει να έχουν καταθέσει ισολογισμούς.

Όσοι έχουν μηδενικό ισολογισμό, δεν έχουν κάνει δηλαδή πράξεις τα τελευταία χρόνια, τότε πηγαίνουν σε εκκαθάριση και τα περιουσιακά τους στοιχεία (οικόπεδα, αποθήκες, πλάστιγγες, τρακτέρ, κομπίνες κλπ) περιέρχονται στο δημόσιο.

Οι συνεταιρισμοί αυτοί που είναι περίπου 65 στη Λάρισα και πάνω από 200 στην υπόλοιπη Θεσσαλία (περίπου 90 στην Καρδίτσα) , συνεχίζουν να πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος 800 ευρώ, ενώ αν έχουν χρέη προς τράπεζες από παλαιότερο δανεισμό, τότε τα χρέη αυτά κατανέμονται ισομερώς στα ιδρυτικά τους μέλη – παραγωγούς που δεν έχουν αποχωρήσει και πιστώνονται ως οφειλές προς το δημόσιο.

Δηλαδή αν ένας συνεταιρισμός έχει μία οφειλή σε τράπεζα της τάξης των 50.000 ευρώ και αποτελείται από 100 μέλη, τότε σε καθένα από αυτά θα χρεωθεί οφειλή της τάξης των 500 ευρώ, η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί διαφορετικά θα παρακρατηθεί από τις επιδοτήσεις.

Προφανώς του χρόνου την άνοιξη χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία θα δουν ξαφνικά να είναι χρεωστικοί στην εφορία, από οφειλές που δεν έχουν γνώση και θα προέρχονται από τον καταμερισμό της εκκαθάρισης των συνεταιρισμών.

Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι περιουσιακά στοιχεία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών θα περιέλθουν στο δημόσιο, σε μία περίοδο που οι αγρότες ψαχνονται για να δημιουργήσουν νεους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών και θα χρειαστούν αποθηεκευτικούς χώρους στα χωριά. Για αυτό έχει προταθεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 19 του Ν. 4015, ώστε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να περιέλθουν στις νέες μορφές συνεργατισμού των αγροτών.

Πηγή: thessaliatv.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Λάρισα: Απλήρωτοι 24 συμβασιούχοι –Αρνείται να υπογράψει ο Επίτροπος

Απλήρωτοι παραμένουν 24 συμβασιούχοι – παρατασιούχοι του δήμου Λαρισαίων, καθώς ο Επίτροπος, παρότι ενέκρινε τα ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη