Αρχική ~ Θεσσαλια ~ Είσοδος ιδιωτών στις σχολικές τάξεις στη Μαγνησία

Είσοδος ιδιωτών στις σχολικές τάξεις στη Μαγνησία

sxoleioΠαράθυρο για ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης στο χώρο της ειδικής αγωγής φαίνεται να ανοίγει στη Μαγνησία, όπως καταγγέλλει ο τοπικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στις σχολικές τάξεις παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου τομέα, προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις που άφησε το Υπουργείο Παιδείας στην παράλληλη στήριξη.

Η παράλληλη στήριξη προβλέπεται για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Παρακολουθούν μαθήματα μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές μέσα στην τάξη με τη διαφορά ότι έχουν στο πλευρό τους εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής που τους στηρίζει στα μαθήματα. Για την παράλληλη στήριξη προηγείται γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας έχουν κατατεθεί 55 αιτήσεις για παράλληλη στήριξη. Όμως μέχρι στιγμής έχουν διοριστεί από το Υπουργείο μόλις 18 αναπληρωτές, οι οποίοι μοιράζουν τις μέρες της εβδομάδας, στηρίζοντας δύο και τρεις μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ταυτόχρονα, ενώ προβλέπεται ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή.

Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της παράλληλης στήριξης οδήγησαν γονείς να προσλάβουν, πληρώνοντας από την τσέπη τους, ιδιώτες, προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται μέσα στις τάξεις. Εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα συνυπάρχουν σε αίθουσες διδασκαλίας με εκπαιδευτικούς του δημοσίου και πολλές φορές, πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργούνται και τριβές.

Η είσοδος των ιδιωτών στη δημόσια εκπαίδευση από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά σε έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια. Οι όποιες προσλήψεις γίνονται με καθυστέρηση από το Υπουργείο αντί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα όσοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς ιδιώτες για να κάνουν μάθημα τα παιδιά τους μέσα στο δημόσιο σχολείο. Μάλιστα η πρόσληψη γίνεται χωρίς φορέας του δημοσίου να μπορεί να ελέγξει αν ο ιδιώτης εκπαιδευτικός έχει τα προσόντα για τη θέση.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κάνει λόγο για σταδιακή ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης. «Η ειδική αγωγή θυσιάζεται στο βωμό της λογιστικής αντίληψης του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση. Με τις λογιστικές λογικές μοιράστηκαν και φέτος οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης σε δύο και σε τρία παιδιά.

Την ίδια στιγμή οι γονείς στρέφονται προς τους ιδιώτες. Άρα μιλάμε για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του σχολείου. Εμείς ζητάμε προσλήψεις εκπαιδευτικών που βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων κι όχι γονείς να οδηγούνται στην απόγνωση, εκπαιδευτικοί να βγαίνουν στην ανεργία και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να επιστρέφοyν στο βαθύ παρελθόν της στέρησης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων τους», αναφέρει ο Πρόεδρος του συλλόγου, Αποστόλης Μούσιος.

Πηγή: taxydromos.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Μαγνησία: Ψάχνουν τρόφιμα στα σκουπίδια

Επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές όταν οι πωλητές φεύγουν και ο κόσμος έχει διαλυθεί. Περίπου 10 ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη