Αρχική ~ Οικονομια ~ Απειλή για κούρεμα καταθέσεων αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί

Απειλή για κούρεμα καταθέσεων αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί

euroΣφίγγουν για τα καλά τα λουριά οι θεσμοί την ελληνική Κυβέρνηση και τις τράπεζες για κόκκινα δάνεια, επισημαίνοντας ότι αν δεν επιλυθεί το ζήτημα δεν  θα χρηματοδοτήσουν ξανά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μάλιστα διεμήνυσαν ότι  η όποια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1.1.2016 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το αποκαλούμενο bail in.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο για άλλη μια φορά  μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες θα κληθούν να «πληρώσουν» το κόστος μια νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί, που θα ωφελούσαν το τραπεζικό σύστημα το οποίο-σύμφωνα πάντα με τους δανειστές- βρίσκεται εγκλωβισμένο στα δεσμά της κυβερνητικής αναλγησίας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χαρακτηρίζονται από Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το μεγαλύτερο «βαρίδι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία που στενάζει, καθώς δεν «τροφοδοτείται» με τους ανάλογους πόρους από το τραπεζικό σύστημα

Δυσαρέσκεια εκδηλώνεται, εκ μέρους των Θεσμών, αναφορικά με την διοικητική κρίση που εκδηλώθηκε τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και στις συστημικές τράπεζες, με αποκορύφωμα τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα. Επισημαίνουν ότι η εν λόγω διαμορφωθείσα κατάσταση δεν «ευνοεί» τη συγκρότηση ενός «πλαισίου» άμεσης δράσης, για την επίλυση των «κόκκινων» δανείων.

 Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Σεπτεμβρίου 2017 μη μισθωτών ασφαλισμένων

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι, οι εισφορές Σεπτεμβρίου 2017 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη