Αρχική ~ Διεθνη ~ Ουγγαρία: Άκυρο λόγω μικρής συμμετοχής το δημοψήφισμα σύμφωνα με τα exit polls

Ουγγαρία: Άκυρο λόγω μικρής συμμετοχής το δημοψήφισμα σύμφωνα με τα exit polls

ouggaria-dimopsifismaΗ συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα σήμερα απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες της τάξης του 45%, όπως εκτιμάται, δεν είναι επαρκές προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, του Φίντες έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδας, επικαλούμενα exit polls τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο. Το να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ελαττώνει τις δυνατότητες του Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση (μεταναστών)… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής Ε.Ε. μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη», ο βουλευτής του Φίντες Γκέργκελι Γκουλίας. Αργότερα σήμερα αναμένονται δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Μαρόκο: Πεινασμένοι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων – 15 νεκροί

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα από συνωστισμό κατά τη διανομή τροφίμων ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη