Αρχική ~ Οικονομια ~ «Εκτίναξη» των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών

«Εκτίναξη» των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών

katasxeseis xreiΜόνο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο οι οφειλέτες προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 300.000 άτομα ενώ τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη  από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στο ποσό των 10,340 δις ευρώ.

Η αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων τον μήνα Σεπτέμβρη -πλην του φόρου εισοδήματος- που οδήγησε στην υπέρβαση του αρχικού στόχου κατά 1 δισ. ευρώ, υπονομεύθηκε από την αντίστοιχη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα το σύνολο των οφειλετών προς το Δημόσιο εκτινάχθηκε στα  4.374.475 άτομα από τα 4.030.910 άτομα  που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο. Κάτι που σημάνει ότι κάθε μήνα προστίθενται νέα άτομα στην ατελείωτη λίστα αυτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα η εφορία έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή την τόσο προσφιλή στις οικονομικές υπηρεσίες μέθοδο των κατασχέσεων, καθώς οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έφτασαν τον αριθμό των 788.947 ατόμων για τον μήνα Σεπτέμβρη από τα 774.321 άτομα  που ήταν τον Αύγουστο.

Επιπρόσθετα η λίστα με τους οφειλέτες εναντίον των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έφτασε στα  1.618.460 από 1.541.970. Άλλωστε σύμφωνα με τα όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση στο τρίτο μνημόνιο, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υπάρξουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε τουλάχιστον 100.000 ακόμη φορολογούμενους.

Την ίδια στιγμή που η εφορία είναι άτεγκτη προς τους πολίτες το κράτος καθυστερεί τις επιστροφές φόρων στους πολίτες, με το ποσό αυτών των οφειλών να αφορά σε δισεκατομμύρια ευρώ.Ειδικότερα το κράτος παρακρατά από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το ποσό των 3,345 δις ευρώ, που αντιστοιχεί σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 1,199 δις ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί, και σε αιτήματα που βρίσκονται σε αναμονή ακόμα και άνω των 3 μηνών που το χρηματικό ύψος τους είναι της τάξης των 2,145 δις ευρώ.

Πηγή: alphafreepress.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δίνουν το 40% του εισοδήματός τους σε δαπάνες στέγασης

Ένα κόστος το οποίο λίγα νοικοκυριά μπορούν πλέον να καλύψουν, χωρίς να προβούν σε σοβαρές ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη