Αρχική ~ Οικονομια ~ Aναδρομικό σοκ για 250.000 συνταξιούχους

Aναδρομικό σοκ για 250.000 συνταξιούχους

syntakseis«Κρύος ιδρώτας» θα λούσει από αύριο το απόγευμα 250.000 συνταξιούχους πηγαίνοντας στο ΑΤΜ για εισπράξουν την επικουρική σύνταξη τους.

Και αυτό γιατί από το μήνα Νοέμβριο, ξεκινάνε οι αναδρομικές κρατήσεις τουλάχιστον 50 ευρώ στις συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι οποίες περικόπηκαν –κατ΄εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου- για πρώτη φορά στο χρονικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο αναδρομικών κρατήσεων σε βάρος των συντάξεων κατά το τελευταίο τετράμηνο. Ο δεύτερος έχει ξεκινήσει από τις 26/10 οπότε ξεκίνησαν οι αναδρομικές κρατήσεις σε 250.000 διπλές κύριες συντάξεις (ΙΚΑ) λόγω της εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ (σ.σ. θα πλήξει σήμερα τις διπλές συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), ενώ ο πρώτος εφαρμόστηκε σε βάρος των μερισμάτων του Δημοσίου από τις 30/6, συνεχίστηκε στις 30/9 και θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι τις 30/12.

Ο χάρτης των αναδρομικών περικοπών στις επικουρικές συντάξεις 

Οι αναδρομικές κρατήσεις σε βάρος 250.000 επικουρικών συντάξεων θα εφαρμοστούν από τις 2 Νοεμβρίου (σ.σ. πρακτικά από τις 1 Νοεμβρίου, μιας και οι τραπεζικοί λογαριασμοί πιστώνονται από το απόγευμα της προηγούμενης) γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος ισχύει από τις 12/5/2016 προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που «έτρεξαν» τελικά για πρώτη φορά στο διάστημα Αυγούστου –Οκτωβρίου έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα:
* Περίπου 60.000 επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου οι οποίες περικόπηκαν μεσοσταθμικά κατά 10% για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, θα πρέπει να υποστούν αναδρομική σωρευτική μεσοσταθμική μείωση 20% για το διάστημα Ιουνίου–Ιουλίου (2 μήνες Χ 10% η μεσοσταθμική μείωση που επεβλήθη για πρώτη φορά από τον Αύγουστο) λόγω αναδρομικών κρατήσεων για τις περικοπές που δεν έγιναν κατά το δίμηνο αυτό.

* Άλλες 200.000 επικουρικές συντάξεις απομάχων της δουλειάς του ιδιωτικού τομέα οι οποίες μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 20% για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα πρέπει να υποστούν σωρευτική μεσοσταθμική μείωση 60% για το διάστημα Ιουνίου –Αυγούστου (3 μήνες Χ 20%  μείωση που επεβλήθη από το Σεπτέμβριο) και μείωση 80% Ιουνίου–Σεπτεμβρίου αντίστοιχα (4 μήνες Χ 20% μείωση που επεβλήθη από τον Οκτώβριο).

Κατ΄ ελάχιστον 50 ευρώ λιγότερα στους λογαριασμούς του 20% των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ

Με τροπολογία την οποία πέρασε το Υπουργείο Εργασίας τον περασμένο μήνα, τέθηκε πλαφόν στις μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις προκειμένου να μην μηδενιστούν πολλές επικουρικές συντάξεις, μιας και η κράτηση θα μπορούσε να φτάσει ή ακόμα και … να ξεπεράσει την επικουρική σύνταξη ενός ασφαλισμένου μετά τη μείωση την οποία υπέστη για πρώτη φορά στο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει  ότι η αναδρομική κράτηση δεν πρέπει να ξεπερνά μηνιαίως το 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία η μηνιαία αναδρομική κράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται τα 50 ευρώ.

Παράδειγμα συνταξιούχου του Δημοσίου

Έστω συνταξιούχος του Δημοσίου είδε την επικουρική σύνταξη να μειώνεται από τα 200 στα 100 ευρώ στις 2 Αυγούστου 2016. Η σωρευτική μείωση για το δίμηνο Ιουνίου –Ιουλίου 2016 για το οποίο δεν εφαρμόστηκε η περικοπή που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλος ανέρχεται στα 200 ευρώ (2 μήνες Χ 100 ευρώ /μήνα).

Το ποσό το οποίο θα κρατηθεί από το μήνα Νοέμβριο του 2016 και κάθε μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο 2017  θα ανέλθει στα 50 ευρώ. Έτσι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λαμβάνει στο διάστημα επικουρική σύνταξη ίση με 50 ευρώ για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017.

Από το Μάρτιο του 2017, η επικουρική σύνταξη του εν λόγω ασφαλισμένου θα επανέλθει στα 100 ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο που έπεσε μετά την περικοπή στις 2 Αυγούστου.

Φόβοι για νέο έλλειμμα και «αυτόματο εξισορροπητή» 

Ωστόσο, οι τρέχουσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑ που έχουν εφαρμοστεί από τον Ιούνιο φαίνεται να κλείνουν το έλλειμμα του ταμείου αυτού.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως υπάρχουν εκτιμήσεις για έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ το 2017 και ταυτόχρονα φόβοι για ενεργοποίηση του «αυτόματου εξισορροπητή» του ΕΤΕΑ σε περίπτωση που οι δαπάνες ξεπεράσουν κατά 0,5% τις δαπάνες.

Στοίχημα του ΕΤΕΑ είναι να μην χρειαστούν νέες περικοπές στις συντάξεις μέχρι την 1.1.2019, μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας του αλλά και συνολικά των «οικονομιών κλίμακας» που θα υπάρξουν από την ενοποίηση του ΕΤΕΑ με τα Ταμεία παροχής εφάπαξ (πχ ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ) από την 1.1.2017.

Και αυτό γιατί από την 1.1.2019 θα μπορούν να είναι διαθέσιμα τα αποθεματικά του «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) τα οποία συγκεντρώνονται από εισφορές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ  (σ.σ. ισχύει από το 2011).

Τα αποθεματικά αυτά είναι διαθέσιμα για το κλείσιμο των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ μέχρι το 2015. Ωστόσο, κατ΄ απαίτηση των δανειστών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ πέρασε τροπολογία με την οποία κατάργησε αυτή τη δυνατότητα.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

ΕΦΚΑ: Παράταση έως 31/1/2018 για τις εισφορές του 2016

Την παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αποφάσισε σήμερα ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη