Στη χώρα μας βρίσκονται ήδη οι δήθεν επενδυτές – γνωστοί λαϊκά ως «κοράκια» – που περιμένουν να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μη μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Τουρισμός, τρόφιμα, real estate, το ευρύτερο εμπόριο, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι οι τομείς που διερευνούν οι εκπρόσωποι των δήθεν επενδυτών, που ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες επαφές τους με τις τράπεζες για να επιλέξουν τα θηράματά τους. Το πλιάτσικο αναμένεται να είναι τεράστιο καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν ήδη, μόνο σε μία εκ των «συστημικών» τραπεζών, 500 επιχειρήσεις ξενοδοχείων όλων των ειδών έχουν μπει στο μάτι των funds, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να λένε ότι ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ και από τα δάνεια αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και από μεγάλα equity και άλλα funds. Τα equity funds εκτιμούν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αναζητούν λύσεις με αλλαγές διαχείρισης, παίρνοντας στην ουσία τον έλεγχο της επιχείρησης. Ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή private equity fund, που ειδικεύεται σε εταιρικές εξαγορές και αναδιαρθρώσεις, το αμερικανικό KKR είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Eurobank.

Ποιες είναι όμως αυτές οι εταιρείες – «κοράκια» που ήρθαν ήδη στην Ελλάδα για να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία των ανήμπορων δανειοληπτών; Αυτές που φέρονται να έχουν δείξει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής και να είναι σε επαφή με τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι οι εξής:

α) το Oaktree, μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός, με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των επενδύσεων. H Oaktree Capital έγινε γνωστή από την συνεργασία της με τον ξενοδοχειακό όμιλο Σάνη AE που οδήγησε στην αγορά του Gerakina Beach στη Xαλκιδική, που άνηκε στην Eθνική Tράπεζα… Iδρύθηκε το 1995 και σήμερα διαχειρίζεται περίπου 80 δισ. δολάρια.

(β) η Valde Capital Investment, επενδυτικός οργανισμός με στρατηγική την εξαγορά πλειοψηφίας ή και 100% επιχειρήσεων,

(γ) η Paulson Fund, εταιρία διαχείρισης hedge fund από τη Nέα Yόρκη με σημαντικές επενδύσεις στις μετοχές των τραπεζών,

(δ) η αμερικανική Marathon Asset Management, που δραστηριοποιείται στις διεθνείς χρηματαγορές,

(ε) το Fortress Investment Group, μεγάλο αμερικανικό hedge fund που είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank.

(στ) H Apollo Global Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 164 δισ. δολαρίων. H Apollo έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη N. Eυρώπη και κυρίως στην Iσπανία, όπου από το 2008 έχει αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μία τράπεζα.

(ζ) H York Capital management (Tέρνα, Costamare) σε συνεργασία με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners εμφανίζονται να έχουν ανοίξει γραφείο στην πρωτεύουσα και να έχουν περάσει από μικροσκόπιο τις ελληνικές επιχειρήσεις.

(η) Oi Fortress, Baubost, και Strategic συνεργάζονται μεταξύ τους για την περίπτωση της Eλλάδας ενώ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στην Kύπρο.

(θ) To Dromeus Capital, που τον περασμένο Iούνιο είχε αναγκαστεί λόγω ζημιών να κλείσει τα γραφεία του στην Aθήνα, επανενεργοποείται διότι θεωρεί ότι δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό σκηνικό. Tα παραπάνω χαρτοφυλάκια ενδιαφέρονται κυρίως για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα μικρότερης αξίας δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, φαίνεται ότι το δρόμο έχει ανοίξει ήδη η ισπανική Aktua Financial Solutions, γνωστή από τις διά της βίας εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους στην Ισπανία. Η Aktua έχει ήδη από πέρσι κλείσει συμφωνία με την Alpha Bank και ίδρυσαν την Aktua Hellas, στην οποία έχει πλειοψηφική συμμετοχή η Aktua με 55%.

Πηγή: dealnews.gr

Alpha Bank-Aktua: Με δόσεις η ανάθεση διαχείρισης δανείων 10 δισ

28-5-16

H κοινή εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση δανείων λιανικής με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. H ανάθεση θα είναι σταδιακή και θα αφορά δάνεια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Έτοιμος ο σχετικός φάκελος αδειοδότησης.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αδειοδότηση της Aktua Hellas, εταιρείας που συνέστησαν η Alpha Bank και ο ισπανικός όμιλος Aktua Soluciones Financieras, μέλος του ομίλου Centerbridge, προκειμένου να διαχειρισθεί μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της εγχώριας τράπεζας.

Ο σχετικός φάκελος αδειοδότησης είναι έτοιμος και εφόσον περάσουν οι τελευταίες τροποποιήσεις στο νόμο Σταθάκη που ζητούν οι Θεσμοί η εταιρεία αναμένεται να αδειοδοτηθεί εντός του επόμενου μήνα. Όπως είναι γνωστό η εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση δανείων λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις) με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Το ύψος των δανείων των παραπάνω κατηγοριών που θα δοθούν προς διαχείριση είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η συζήτηση αφορά στη σταδιακή ανάθεση δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, σε συνάρτηση και με τις επιδόσεις της Aktua Hellas.

Η Aktua Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την Alpha να συμμετέχει με 45% στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία. Το υπόλοιπο 55% κατέχει η Aktua Soluciones Financieras, μέλος του ομίλου Centerbridge.

Η ισπανική εταιρεία αποτελεί εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών δανείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα. Η Alpha θα συνεχίσει να διαχειρίζεται εσωτερικά μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής τραπεζικής.

Πηγή: banknews.gr

Το deal της Alpha Bank με την Aktua

  • Πρώτη Δημοσίευση: Τετάρτη, 24. 12. 2014 
  • Ιδρύουν fund για τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας

Mνημόνιο συνεργασίας με την Aktua Soluciones Financieras υπέγραψε η Alpha Bank. 

Η Aktua είναι μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρίες διαχειρίσεως δανείων σε καθυστέρηση και σκοπός της συνεργασίας είναι η σύσταση στην Ελλάδα μίας καινοτόμου κοινοπραξίας με ανάλογο αντικείμενο, της Aktua Hellas.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην υπό ίδρυση εταιρία θα συμμετέχουν η Αlpha Bank με ποσοστό 45% και η Aktua, καθώς και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, με ποσοστό 55%.

Βάσει των όρων συνεργασίας και υπό την αίρεση λήψεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων και υπογραφής σχετικών συμβάσεων, η Aktua Hellas θα συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Αlpha Bank για τη διαχείριση σημαντικού τμήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τραπέζης.

Η Aktua Hellas θα έχει ως βασικό αντικείμενο εργασιών τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων.

Η Αlpha Bank θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Πελατών της.

Η Aktua θα αξιοποιήσει τη σημαντική εξειδίκευση που διαθέτει στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού αυτού του είδους, εφαρμόζοντας δοκιμασμένες διαδικασίες και λύσεις που βασίζονται σε εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής, εξειδικευμένες ομάδες στελεχών και στην προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους Πελάτες.

Η σύσταση της Aktua Hellas αποτελεί μία πρωτοποριακή κίνηση για την ελληνική αγορά και βασίζεται στην ισχύ και την εμπειρία των μετόχων της, σημειώνεται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανακάμψεως του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εν γένει της ελληνικής οικονομίας. Η σύσταση της Aktua Hellas αποδεικνύει τη διαρκή προσήλωση της Τραπέζης στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και αποτελεσματικών λειτουργικών συστημάτων.

Η συμφωνία συνιστά άλλο ένα επιτυχημένο δείγμα καινοτομίας προς όφελος των Πελατών μας, μέσω της συνάψεως στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς καταξιωμένες εταιρίες που διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην αγορά”.

Ο ιδρυτής και CEO της Aktua κ. Enrique Dancausa Treviño σχολίασε: «Η Aktua θα συνεισφέρει τη σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων στοιχείων ενεργητικού. Είμεθα πεπεισμένοι ότι αυτή η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα δημιουργήσει νέα πρότυπα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών παρακολουθήσεως και διαχειρίσεως δανείων στην Ελλάδα».

Η Aktua, ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών παρακολουθήσεως και εξυπηρετήσεως δανείων (special servicing) στην Ισπανία, ιδρύθηκε το 2008 από τον όμιλο Santander.

Παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της διαχειρίσεως δανείων, της διαχειρίσεως ακινήτων και πιστώσεων, καθώς και της εμπορικής αξιοποιήσεως και πωλήσεως μεγάλου εύρους ενσώματων στοιχείων ενεργητικού σε όλη την ισπανική επικράτεια. Mε 400 εξειδικευμένα στελέχη και 30 γραφεία, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Ισπανίας, διεθνείς τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Η Aktua περιλαμβάνεται στις τρέχουσες αξιολογήσεις της Standard & Poor’s, ενώ πρόσφατη μελέτη της ως άνω εταιρίας αναφέρεται στη μακρόχρονη πείρα της διοικητικής ομάδας της Aktua, στα αξιόπιστα πληροφοριακά συστήματα, στο ορθώς σχεδιασμένο πρότυπο διακυβερνήσεως και στην ισχυρή λειτουργική δομή της.

Πηγή: dealnews.gr

Η στελέχωση της Aktua Hellas και η εθελούσια στην Alpha

Δημοσιεύθηκε: 30 Αυγούστου 2016

Προχωρά η στελέχωση της Aktua Ελλάς Χρηματοοικονομικές Λύσεις ΑΕ, η οποία έχει καταθέσει αίτηση στην ΤτΕ για άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκε στο intranet της Alpha αγγελία της Aktua που κάνει αναφορά σε ανταγωνιστικές αμοιβές και προνόμια, με βάση την απόδοση και την ικανότητα του εργαζομένου.

Διευκρινίζει, όμως, ότι σε περίπτωση που εργαζόμενος της τράπεζας προσληφθεί στην Aktua, θα πρέπει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την Alpha Bank, διατηρώντας από όλες τις παροχές και τα προνόμιά του μόνο την τιμολόγηση προσωπικού για δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Ως εκ τούτου, το ερώτημα των αρκετών χιλιάδων ευρώ είναι αν προλαβαίνουν όσοι από τους εργαζόμενους της τράπεζας ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στην Aktua,να κάνουν χρήση του προγράμματος μείωσης προσωπικού που σχεδιάζει να τρέξει η τράπεζα.

ΥΓ: Η Aktua Ελλάς Χρηματοοικονομικές λύσεις είναι κατά 100% θυγατρική της Aktua Holdings (45% Alpha, 55% Aktua). H εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση δανείων λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις) της Alpha με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, το ύψος των οποίων θα ανέλθει, σταδιακά, στα 10 δισ. ευρώ (σ.σ. ονομαστική αξία).

Πηγή: euro2day.gr

Η μεγάλη συμμαχία Alpha – Aktua με 450 άτομα στην διαχείριση δανείων

6-4-16

Δύναμη πυρός 450 εξιδικευμένων στελεχών θα ρίξει στην αγορά η Aktua Hellas με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση κόκκινων δανείων. Με τη συμφωνία που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης ήδη από τα τέλη του 2014 με την ισπανική Aktua δημιούργησε τις βάσεις για ένα success story στο πιο κρίσιμο «μέτωπο» της αγοράς, αυτό των NPLs. Η κοινή εταιρεία είναι έτοιμη εδώ και μήνες και αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την διαμόρφωση του πλαισίου ώστε να λάβει τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για να ξεκινήσει την ενεργό διαχείριση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου λιανικής της Alpha Bank.

Στην πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού η Aktua Hellas θα απασχολεί ως και 450 άτομα, εξιδικευμένα στελέχη σε τέσσερις τομείς: το κομμάτι των collections, τη νομική υποστήριξη, τη διαχείριση των ακινήτων με μεσίτες και ειδικούς της συγκεκριμένης αγοράς και το τμήμα IT που θα εφαρμόζει τις τεχνικές χαρτογράφησης των χαρτοφυλακίων, οι οποίες είχαν επιτυχία στην ισπανική αγορά.

Σε πρώτη φάση, η Alpha Bank θα μεταφέρει στην Aktua Hellas μέρος των καθυστερούμενων δανείων, περίπου 1 δις.ευρώ, που θα αποτελούν μίγμα δανείων με εγγυήσεις και μη.
Αναμένεται ότι η συνεργασία αυτή θα είναι μια κίνηση μάτ για την Alpha Bank, η οποία θα προχωρήσει γρήγορα στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των δανείων λιανικής που βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση, άνω του ενός έτους, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει η Aktua από το 2008 στην Ισπανία.

Η λογική στην οποία βασίζεται η Aktua είναι η παροχή λύσεων που δεν μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα. Για παράδειγμα, όπου από την χαρτογράφηση της αγοράς κρίνεται ότι υπάρχει συναλλακτική δραστηριότητα στα ακίνητα μιας περιοχής, η εταιρεία θα μπορεί να προτείνει στον δανειολήπτη την απαλλαγή του από την οφειλή με τη μεταβίβαση του ακινήτου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

Αντιθέτως, όπου δεν υπάρχει ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, η εταιρεία θα δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να μεταβιβάσει το ακίνητο και να παραμείνει καταβάλλοντας ενοίκιο.

Η Aktua διαθέτει ευρύτατο «οπλοστάσιο» λύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις πρακτικές της Alpha Bank, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφού για μια τράπεζα κάποιες λύσεις δεν είναι πρόσφορες όπως και η χρήση νομικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μια εταιρεία διαχείρισης.

Στην κατεύθυνση αυτή μεγάλα δάνεια, στα οποία υπάρχει έκθεση και άλλων τραπεζών θα διαχειρίζεται το αμερικανικό fund KKR σε μια πλατφόρμα στη οποία ο τρίτος εταίρος θα είναι η Eurobank.

Το KKR θα δίνει την τεχνογνωσία αναδιάρθρωσης και χρηματοδότηση, αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και μάνατζμεντ, διευκολύνοντας τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Πηγή: mononews.gr

Πώς η Νορβηγική εταιρεία κορακιών Lindorff εξαγοράζει την ισπανική Aktua για 313 εκατομ. ευρώ