Αρχική ~ Οικονομια ~ «Μπλοκάκια»: Έρχονται βροχές, έρχονται μπόρες

«Μπλοκάκια»: Έρχονται βροχές, έρχονται μπόρες

blokakiaΟλική… ανατροπή έρχεται από 1/1/2017 για χιλιάδες εργαζόμενους που διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν σαν συνέπεια ένα τσουνάμι επιβαρύνσεων.

Το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων που διαθέτουν το… γνωστό μπλοκάκι, αλλάζει ριζικά από το νέο έτος, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, με τα κακά μαντάτα να αφορούν κυρίως εκείνους που είναι μισθωτοί και έχουν ένα δεύτερο εισόδημα για το οποίο είναι υποχρεωμένοι να κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι είναι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά και έχουν μισθωτή εργασία, (ασφάλιση από έναν εργοδότη για τουλάχιστον 25 ημέρες τον μήνα) και κόβουν μπλοκάκι σε έναν ή δύο ακόμη εργοδότες, τότε από 1/1/2017 θα υπάρξουν και κρατήσεις της τάξης του 12,72%, ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που έχουν για τη μισθωτή τους εργασία.

Όμως, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι κόβουν μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες, τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες με εκείνες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 ευρώ που είναι το μίνιμουμ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ,  ανάλογη, με βάση το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Χαμένοι ή κερδισμένοι, ανάλογα με το εισόδημα και το πλήθος των εργοδοτών είναι όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν έχουν παράλληλη απασχόληση σαν μισθωτοί ή έχουν και είναι παλιοί ασφαλισμένοι (πριν από το 1993).

Σε αυτήν την κατηγορία διαμορφώνονται δύο ταχύτητες ασφαλισμένων:

Η πρώτη αφορά όσους έχουν μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες, οι οποίοι ευνοούνται ως προς το γράμμα του νόμου, διότι θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 ως μισθωτοί, ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.

Η δεύτερη αφορά ασφαλισμένους που έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 3 εργοδότες και πάνω λογίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και θα καταβάλουν εισφορές με βάση το εισόδημά τους, ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

«Δεν πληρώνω άλλους φόρους» – Σε απόγνωση ένας στους δύο Έλληνες

Η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική με το 50% του ελληνικού πληθυσμού να έχει φτάσει ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη