Αρχική ~ Βορειο Αιγαιο ~ Ξεσηκώνονται Πλωμαρίτες και ΕΛΜΕ

Ξεσηκώνονται Πλωμαρίτες και ΕΛΜΕ

plomari-sxoleioΠαράσταση διαμαρτυρίας ανακοίνωσαν η ΕΛΜΕ Λέσβου και οι Σύλλογοι καθηγητών ΓΕΛ Πλωμαρίου, καθηγητών ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, καθηγητών Γυμνασίου Πλωμαρίου, γονέων και κηδεμόνων ΓΕΛ Πλωμαρίου, γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Πλωμαρίου, Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου, Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Πόλιον» για σήμερα, Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι, στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στη Μυτιλήνη.

Καθηγητές και γονείς ξεσηκώνονται ενάντια στο κλείσιμο και τη συγχώνευση Τμημάτων Επαγγελματικών Λυκείων και Γενικών Λυκείων.

Μετακίνηση – Συγχώνευση

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ, είναι οι πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής σε Γενικά Λύκεια, και τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων σε Επαγγελματικά Λύκεια.

Σύμφωνα με αυτές, αναφέρει η ΕΛΜΕ, προκύπτει ότι η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στη μετακίνηση μαθητών απομακρυσμένων σχολικών μονάδων σε άλλα Λύκεια (αρχικά τα δύο επόμενα έτη για τη Β΄ Λυκείου και μετά από δύο σχολικά έτη για τους μαθητές και της Γ΄ Λυκείου) και σε σταδιακή συγχώνευση σχολικών μονάδων.

«Ακυρώνεται η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα οι Περιφερειακοί Διευθυντές, να εγκρίνουν τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, και με αυτόν τον τρόπο σχολικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών, κυρίως, κάποιες μικρές, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες τις ομάδες προσανατολισμού και τομέων.

Αυτό θα αναγκάσει πολλούς μαθητές να μετακινηθούν σε αναζήτηση ομάδων προσανατολισμού, τομέων μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή θα υποχρεωθούν να επιλέξουν ομάδες άσχετες με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους», λέει η ΕΛΜΕ.

Είναι η πρώτη φορά που κατηγοριοποιούνται οι σχολικές μονάδες με βάση τα μόρια δυσμενών συνθηκών για τον προσδιορισμό του ελάχιστου αριθμού μαθητών, για να λειτουργήσουν τμήματα σε ομάδες προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων, επισημαίνει.

Το Πλωμάρι

Οι φορείς του Πλωμαρίου, εξηγούν από την πλευρά τους, ότι με το νέο αυτό ΦΕΚ, μια σειρά σχολείων όπως π.χ. το ΓΕΛ Πλωμαρίου και το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, τα οποία ως νησιωτικά και απομακρυσμένα και λόγω αποστάσεων και δυσκολιών μετακίνησης, μπορούσαν μέχρι τώρα να αξιοποιήσουν το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και να συγκροτήσουν τμήματα ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χάνουν τώρα αυτή τη δυνατότητα λόγω περιορισμών στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Επίσης η προϋπόθεση που μπαίνει, «να υπηρετούν στα σχολεία μόνιμοι καθηγητές που θα διδάσκουν τα μαθήματα προσανατολισμού» περιορίζει ακόμα πιο δραματικά τα πράγματα, τονίζουν οι Σύλλογοι του Πλωμαρίου, μιας και ως γνωστόν η λειτουργία των επαρχιακών κυρίως σχολείων βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στους αναπληρωτές.

Και επισημαίνουν: «Με τη νέα υπουργική απόφαση, το αποτέλεσμα θα είναι να καταργηθούν τμήματα άμεσα, να κλείσουν σχολεία (αν όχι τώρα, πάντως μέσα στην επόμενη διετία), να ξεσπιτωθούν οικογένειες, να φορτωθούν με δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη οι γονείς, ή απλά να κοπούν τα όνειρα και οι προσπάθειες χιλιάδων μαθητών να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν».

Πηγή: emprosnet.gr

 

x

Δείτε επίσης

Μυτιλήνη: 778 πρόσφυγες κατά το διάστημα 19-24 Οκτωβρίου

Συνολικά 778 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο και στη Χίο τις τελευταίες μέρες, από ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη