Αρχική ~ Διεθνη ~ Τι παγίδες κρύβει ο τερματισμός του roaming στην ΕΕ

Τι παγίδες κρύβει ο τερματισμός του roaming στην ΕΕ

roaming-kinitoΚαταργούνται οριστικά από τις 15 Ιουνίου 2017 τα τέλη περιαγωγής (roaming) στην ΕΕ,  ωστόσο τα κέρδη των καταναλωτών από την εξέλιξη αυτή προκαλούν πονοκεφάλους στις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ειδικά δε σε αυτές που έχουν ακριβά τιμολόγια.

Σε 10 μήνες από σήμερα οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα στην ΕΕ χωρίς περιορισμό στον χρόνο ή στον βαθμό χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου. Κυρίως, θα ταξιδεύουν χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για την τηλεφωνία, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) ή την κίνηση (όγκο δεδομένων) που προκαλούν στο internet.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι θα χρεώνονται σε εγχώριες τιμές όταν καλούν, στέλνουν SMS ή χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και θα αξιοποιούν για τον σκοπό αυτόν το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο είναι συνδρομητές.

Ωστόσο, η κατάργηση της περιαγωγής θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Δεν θα υπάρχουν μεν χρονικά όρια στις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του κινητού ή στην κατανάλωση όγκου δεδομένων, αλλά θα προβλεφθούν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της περιαγωγής από τους καταναλωτές.

Στη βάση αυτή η Κομισιόν πρόσθεσε πρόσφατα και νέα μέτρα «πρόληψης», ώστε να μη στερούνται οι εγχώριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έσοδα από τη χρήση (φθηνότερων) καρτών SIM από εταιρείες άλλων κρατών-μελών, χωρίς χρεώσεις roaming.

Για παράδειγμα, αν κάποιος συνδρομητής είναι κάτοικος Αθήνας ή Παρισιού και για έναν ολόκληρο χρόνο χρησιμοποιεί μια κάρτα SIM που έχει αγοραστεί στο Ταλίν, ενώ ο ίδιος δεν έχει πάει ποτέ στην Εσθονία, τότε θα είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί η απάτη.

Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία θα καλεί τον συνδρομητή της για εξηγήσεις. Εφόσον οι εξηγήσεις αυτές δεν θα κρίνονται επαρκείς, η εταιρεία θα μπορεί να του επιβάλλει μεγαλύτερες χρεώσεις στο μέλλον. Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεώνονται να προειδοποιούν τους συνδρομητές τους, προτού προβούν σε οποιεσδήποτε πρόσθετες κυρώσεις-χρεώσεις.

Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να ελέγχουν τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών τους από τους συνδρομητές για να διαπιστώσουν ότι δεν γίνεται κατάχρηση του μηχανισμού που ονομάζεται «Roam like at Home».

Μερικά από τα κριτήρια που θα δείχνουν εάν θα επιτρέπεται να επιβληθούν πρόσθετες χρεώσεις ανά κλήση, SMS ή ΜΒ είναι ο όγκος της κίνησης που προκαλείται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εντός και εκτός της χώρας μόνιμης διαμονής, το εάν μια κάρτα SIM που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για περιαγωγή τώρα παραμένει ανενεργή ή εάν ο χρήστης αλλάζει πολλαπλές κάρτες SIM ενώ περιοδεύει.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την περιαγωγή θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό που θα αποτρέπει τη χρήση μιας κάρτας SIM με φθηνότερη χρέωση από μια άλλη χώρα της ΕΕ, στερώντας έτσι έσοδα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στη χώρα μόνιμης διαμονής του συνδρομητή.

Πηγή: insider.gr

x

Δείτε επίσης

La Libre Belgique: Η Αλβανία μαστίζεται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Η Αλβανία μαστίζεται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας La Libre ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη