Αρχική ~ Ελλαδα ~ Τα προσφυγόπουλα θα πάνε σχολείο παρά τις αντιδράσεις

Τα προσφυγόπουλα θα πάνε σχολείο παρά τις αντιδράσεις

prosfygopoulaΗ επόμενη ημέρα για τη νέα ζωή των προσφύγων μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες της πατρίδας τους περνά μέσα από την εκπαίδευση.

Κι αν τα τυπικά και ουσιαστικά εμπόδια για την ένταξη των χιλιάδων προσφυγόπουλων στο ελληνικό σχολείο είναι πολλά, το υπουργείο Παιδείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός του και ελπίζει πως το κουδούνι θα χτυπήσει και γι’ αυτά τα παιδιά στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή, το σχέδιο για την υποχρεωτική εκπαίδευση των ανήλικων προσφύγων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς έχουν καταμετρηθεί μέχρι και το τελευταίο παιδί στις 38 επίσημες (νέες και παλιές) δομές φιλοξενίας στην επικράτεια και μάλιστα έχει εκπονηθεί σχέδιο τριών σεναρίων, που θα δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει όσον αφορά τα σχολικά συγκροτήματα.

Με δεδομένο πως στα θρανία θα καθίσουν 20 χιλιάδες παιδιά, θα απαιτηθεί η δημιουργία περίπου 800 τάξεων υποδοχής σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Παιδείας έχει καταγράψει λεπτομερώς όλα τα δημοτικά και γυμνάσια που βρίσκονται σε απόσταση έως 3 χιλιόμετρα από τα κέντρα φιλοξενίας και, μετά την υπογραφή υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία του προγράμματος που αναμένεται να γίνει μεθαύριο Δευτέρα, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για να αποφασιστεί σε ποια και πόσα από τα διαθέσιμα σχολεία θα πάνε τα προσφυγόπουλα.

Όπως είπε στη «Μ» ο κ. Παντής, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις των ανθρώπων του ΥΠΠΕΘ με τους εμπλεκόμενους φορείς κάθε περιοχής (δημάρχους, περιφερειακούς συμβούλους εκπαίδευσης κτλ.), ενώ στο σχεδιασμό προβλέπεται μία ευρεία σύσκεψη με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας και μια αντίστοιχη με της Νότιας.

Όσο για το άλλο μεγάλο διαδικαστικό ζήτημα, αυτό της μετακίνησης των παιδιών από τις δομές προς τα σχολεία κάθε μεσημέρι και την επιστροφή τους, το θέμα έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με το κονδύλι των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τις δηλώσεις του Ι. Αλεξανδρίδη, εκπροσώπου του κ. Μουζάλα, προς την ΠΕΔ-ΚΜ πως τα παιδιά έως 12 ετών θα πάνε σχολείο μέσα στις δομές φιλοξενίας, το υπουργείο Παιδείας επιμένει πως το εγκεκριμένο και από τον ΟΗΕ πρόγραμμα θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιάσει, δηλαδή με τα απογευματινά μαθήματα σε σχολικές αίθουσες και πως μοναδικός υπεύθυνος για την εκπαίδευση είναι το ΥΠΠΕΘ και κανένα άλλο υπουργείο.

 «Δεν είναι δουλειά των δημάρχων τα σχολεία»

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που κάποιοι δήμαρχοι και κάτοικοι όπως εκείνοι του Ωραιοκάστρου επιμείνουν στην αντίθεσή τους να επιτρέψουν τα προσφυγόπουλα να καθίσουν στα ίδια θρανία, έστω κι άλλες ώρες, με τα παιδιά τους; Ο γ.γ. του ΥΠΠΕΘ σε δηλώσεις του στη «Μ» ήταν ξεκάθαρος. «Τα σχολεία και η εκπαίδευση των προσφύγων είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και κανενός άλλου».

Η ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη το σχέδιό της, αλλά φυσικά και να ακούσει τις αντιρρήσεις κι αν αυτές πατούν σε πραγματικά προβλήματα και δεν αποτελούν προφάσεις κάποιων δημάρχων που όπως και τον καιρό της δημιουργίας των κέντρων ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, να βρει κοινό τόπο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παντής απαντώντας μέσω της «Μ» στα επιχειρήματα του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, που μαζί με το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις εάν φοιτήσουν προσφυγόπουλα σε οποιοδήποτε σχολείο της περιοχής του, τονίζει πως όσον αφορά στα ολοήμερα σχολεία, αυτά προφανώς και δεν θα χρησιμοποιηθούν καθώς το υπουργείο θα επιλέξει τα συγκροτήματα που είναι ελεύθερα 2 μ.μ. – 6 μ.μ.

Όσο για το θέμα της υγείας των μικρών μαθητών, ο κ. Παντής τονίζει πως βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και «δεν θα μπει κανένα παιδί σε κανένα σχολείο αν δεν είναι εμβολιασμένο και εφοδιασμένο με την ειδική κάρτα υγείας». Μάλιστα, μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί το 85% των παιδιών και μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι αποφασισμένη να συζητήσει καλή τη πίστει με τους φορείς κάθε περιοχής, αλλά σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει στα σχέδιά της κανονικά, χωρίς να υποχωρήσει σε ακραίες φωνές.

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»

x

Δείτε επίσης

Νεκρός βρέθηκε ακόμη ένας αγνοούμενος στη Μάνδρα – 21 τα θύματα της θεομηνίας

Στους 21 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, καθώς εντοπίστηκε ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη