Αρχική ~ Θεσσαλια ~ «Στρατιωτική διαπλοκή» στο Κουτσόχερο;

«Στρατιωτική διαπλοκή» στο Κουτσόχερο;

koutsoxero_prosfygesΤην έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προκαλεί η τακτική της αρμόδιας στρατιωτικής υπηρεσίας να αναθέσει χωρίς δημόσιο διαγωνισμό την κατασκευή έργων υποδομής στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», όπου κατασκευάζεται ο μόνιμος καταυλισμός Σύριων προσφύγων.

Τη σοβαρή καταγγελία του ΣΕΔΕ Λάρισας, «για αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες», υιοθετεί στο ακέραιο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου, η ΠΕΣΕΔΕ, που απέστειλε σχετική διαμαρτυρία στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, τη διοίκηση της 735 ΔΣΕ η οποία κοινοποιείται προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και προς τον γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδε.

Ως γνωστόν, στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» τοποθετούνται 330 προκατασκευασμένοι οικίσκοι προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και παραμονής προσφύγων από τη Συρία που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για δωρεά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, αφού τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η Ελλάδα. Όπως καταγγέλλεται από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών, διατέθηκε πίστωση 700.000 ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν υποδομές στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των προσφύγων, ήτοι ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αποχέτευση κλπ.

Για τον σκοπό αυτό κλήθηκαν από τη στρατιωτική υπηρεσία πέντε κατασκευαστικές εταιρίες, που επιλέχθηκαν αυθαιρέτως, χωρίς να γίνουν γνωστά τα κριτήρια επιλογής, και οι οποίες έδωσαν υποτίθεται κάποιες προσφορές ώστε να φανεί ότι το έργο κατασκευάζεται κατόπιν δημοπρασίας. Η διαδικασία νομιμοποιήθηκε με την αξιοποίηση της νομοθεσίας καθώς το έργο θεωρήθηκε ως κατεπείγον.

Ο ΣΕΔΕ Λάρισας και η ΠΕΣΕΔΕ απαιτούν ανοικτό δημόσιο αδιάβλητο διαγωνισμό. Αλλά και στην περίπτωση που απαιτηθούν κατεπείγουσες διαδικασίες τονίζεται ότι θα μπορούσε η στρατιωτική υπηρεσία να ζητήσει λίστα των αξιόπιστων τοπικών εργοληπτικών εταιριών και με κλήρωση να επιλέξει πέντε απ’ αυτές ζητώντας τους να καταθέσουν προσφορές. Διασφαλίζοντας έτσι το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή – διαμαρτυρία του ΣΕΔΕ Λάρισας και της ΠΕΣΕΔΕ γίνεται λόγος «για αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου »Αναβάθμιση των Υποδομών της Δομής Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών στο Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο Λάρισας», προϋπολογισμού 708.330 ευρώ».

Και καταγγέλλεται: «Από εντονότατες διαμαρτυρίες μελών μας, πληροφορηθήκαμε την πρόθεσή σας, να αναθέσετε το έργο μέσω της διαδικασίας «με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης» (βλ. απόφαση με ΑΔΑ ΨΠ0Φ6-7ΕΘ), επικαλούμενοι, ως είθισται στις περιπτώσεις αυτές «λόγω του κατεπείγοντος του θέματος για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ως άνω απόφαση.

Βεβαίως για την «ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό», θα προσκληθούν στις διαδικασίες ανάθεσης μόνο ολίγοι και «τυχεροί», ενώ οι πολλές ικανές εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής, που δεν διαθέτουν «μπάρμπα στην Κορώνη», θα μείνουν εκτός νυμφώνος, χάριν βεβαίως της επιτάχυνσης του έργου. Η μόνη διαδικασία που διασφαλίζει την έντεχνη και έγκαιρη εκτέλεση του έργου και ταυτόχρονα το αδιάβλητο των διαδικασιών ανάθεσης είναι ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός και καμία άλλη.

Είναι αδιανόητο, στην εποχή που όλοι διατείνονται για την ανάγκη για διαφάνεια στα Δημόσια Έργα και εν γένει στη δημόσια ζωή, δεν είναι δυνατόν μια Στρατιωτική Υπηρεσία να μετατρέπεται από θεματοφύλακας της νομιμότητας σε εστία διαπλοκής.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη μεθόδευση χρήσης αδιαφανών διαδικασιών με την τετριμμένη επίκληση του κατεπείγοντος. Απαιτούμε τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για να εξασφαλισθεί ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά και η έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση του έργου».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία ( Ζ.)

x

Δείτε επίσης

Χωρίς θέρμανση δημοτικά σχολεία στα Φάρσαλα

Βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και οι καιρικές συνθήκες ειδικά τις πρωινές ώρες είναι ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη