Αρχική ~ Οικονομια ~ Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανης

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανης

petrelaioΒαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και φέτος οι καταναλωτές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ο νέος αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ φτάνει την τιμή του στα ύψη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία» η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα είναι φέτος κατά 11% ακριβότερη.

Στην πρεμιέρα του το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, στις 15 Οκτωβρίου του 2015, είχε εντοπίσει τιμή της τάξης του 0,83 ευρώ το λίτρο, με την σημερινή του τιμή να είναι κατά 9 λεπτά ακριβότερο.

Η τιμή του λίτρου φέτος θα φτάσει τα 920 ευρώ τα χίλια λίτρα, σύμφωνα πάντα με τις τιμές διύλισης που έχει ψηφιστεί στο νέο ΕΦΚ και τον ΦΠΑ.

Η διαφορά εκτοξεύεται ακόμη πιο ψηλά σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς τον Μάρτιο, όταν και έκλεισε η διάθεση του πετρελαίου, η τιμή ήταν κατά 20% φτηνότερη, δηλαδή 0,764 ευρώ το λίτρο.

Η μεγάλη αύξηση οφείλεται στους έμμεσους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση την άνοιξη μετά την συμφωνία της με τους Θεσμούς για την μείωση του δημοσιονομικού κενού.

Αναλυτικότερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα, που ίσχυε μέχρι και την περσινή χειμερινή σεζόν.

Τέλος ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Πηγή: cnn.gr

x

Δείτε επίσης

Αρχές 2018 το χαράτσι με βάση το εισόδημα του 2016

Στις αρχές του 2018 θα καταβληθεί η πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη