Αρχική ~ Οικονομια ~ Σπάει τον κουμπαρά και ο ΟΑΕΕ ζητώντας επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ

Σπάει τον κουμπαρά και ο ΟΑΕΕ ζητώντας επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ

oaeeΑίτημα επιχορήγησης με 150 εκατομμύρια ευρώ από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών υπέβαλε ο ΟΑΕΕ για να «καλύψει» μέρος του ελλείμματος (662,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό) και κυρίως για τις πληρωμές συντάξεων.

Η απόφαση του ΟΑΕΕ ελήφθη καθώς το Ταμείο έχει απορροφήσει στο επτάμηνο το 78,5% της προβλεπόμενης για ολόκληρο το 2016 κρατικής επιχορήγησης, η οποία είναι μειωμένη στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και με δεδομένη την υστέρηση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Η επιχορήγηση αυτή θα είναι πρόσθετη της έκτακτης ενίσχυσης των 200 εκατ. ευρώ που είχε λάβει.

Μπλόκο

Στο μεταξύ, προσωρινό «μπλόκο» στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον «κουμπαρά» έβαλαν χθες με εννέα ψήφους κατά έξι υπέρ και ένα λευκό οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΠΟΣΕ ? ΙΚΑ, εργοδοτικές οργανώσεις) καθώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Δ.Σ. του Ταμείου γιατί στο αίτημα δεν αναφερόταν το ποσό το οποίο ζητείται και ήταν 200 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε χθες η «Ημερησία». Το «μπλόκο» μπήκε, λόγω του θορύβου που προκλήθηκε και της μη ακριβούς περιγραφής του αιτήματος και όχι επειδή δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η επιχορήγηση…

Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει ότι τα κονδύλια που συγκεντρώνονται στον ΑΚΑΓΕ από τις ειδικές εισφορές αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις άνω των 1. 400 ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την «κάλυψη» ελλειμμάτων των ταμείων κύριας ασφάλισης.

Ο «κουμπαράς» σήμερα έχει συνολικά 5 δισ. ευρώ που, όμως, είναι δεσμευμένα έως τα τέλη του 2018.Η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε, πάντως, ότι στο οκτάμηνο του 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ, ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του 2015.

Και ότι το Ίδρυμα δεν θα ζητήσει ταμειακή διευκόλυνση – εσωτερικό δάνειο για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα επιχορήγησης από το ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι «τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον παραπάνω Ειδικό Λογαριασμό».

Πηγή: imerisia.gr

x

Δείτε επίσης

Αρχές 2018 το χαράτσι με βάση το εισόδημα του 2016

Στις αρχές του 2018 θα καταβληθεί η πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη