Αρχική ~ Διεθνη ~ Σαουδική Αραβία: Ένεση ρευστότητας $5,3 δισ. στις τράπεζες

Σαουδική Αραβία: Ένεση ρευστότητας $5,3 δισ. στις τράπεζες

bankΗ κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας ενέτεινε τις προσπάθειες της να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Η Νομισματική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διαθέσει στις τράπεζες περίπου 5,3 δισ. δολ. (20 δισ. ριάλ) με τη μορφή προθεσμιακών λογαριασμών «εκ μέρους κυβερνητικών οντοτήτων», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή παρουσίασε συμφωνίες επαναγοράς διάρκειας 7 και 28 ημερών, στο πλαίσιο της «υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής», που εφαρμόζει.

Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια ανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει τις καταθέσεις της στο τραπεζικό σύστημα, πιέζοντας την εγχώρια ρευστότητα, αναφέρει το Bloomberg. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του Saudi Interbank Offered Rate τριών μηνών, σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση δανείων, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Η κεντρική τράπεζα φέρεται να πρόσφερε στις τράπεζες 15 δισ. ριάλ σε βραχυπρόθεσμα δάνεια τον περασμένο Ιούνιο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρευστότητα.

Η κίνηση αυτή είναι «το επόμενο βήμα στη συνεχιζόμενη ιστορία που ακούμε από την αρχή του έτους για τη σύσφιξη της ρευστότητας μεταξύ των τραπεζών της Σαουδικής Αραβίας και [αποτελεί] τη συνέχεια της πρώτης ένεσης ρευστότητας που δόθηκε στις τράπεζες νωρίτερα φέτος”, αναφέρει ο Murad Ansari, αναλυτής της EFG-Hermes. «Παραμένουν οι προκλήσεις όσον αφορά την κατάσταση στη ρευστότητα. Ωστόσο, δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας”.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ετοιμάζεται να πουλήσει για πρώτη φορά διεθνή ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται να φτάσει το 13% του ΑΕΠ αυτό το έτος. Η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να φτάσει το 1,1% το 2016, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2009.

«Δεν θέλουν να έρθουν στην αγορά με ένα ευρωομόλογο χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί οι ανησυχίες αυτές”, αναφέρει ο Apostolos Bantis, αναλυτής της Commerzbank AG. «Θα δείξει στους επενδυτές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα”.

Πηγή: capital.gr

x

Δείτε επίσης

Στη Γαλλία τέθηκε σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης που μετρά την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη

Μικροσωματίδια, όζον ή διοξείδιο του αζώτου: ένας διαδραστικός χάρτης επιτρέπει στο εξής να γνωρίζουμε ανά ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη