Αρχική ~ Ελλαδα ~ Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα απόβλητα

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα απόβλητα

apovlitaΠρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απόβλητα και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή της νομοθεσίας επέβαλε, την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει για πρώτη φορά την παράβαση της Ελλάδας με απόφαση του 2009,ενώ παρά την προθεσμία που είχε θέσει ως τον Μάρτιο του 2013 για τη λήψη μέτρων, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Ως εκ τούτου η Κομισιόν παρέπεμψε τη χώρα εκ νέου στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου και χρηματικής ποινής.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η χώρα μας δεν είχε ακόμη υιοθετήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων ή θέσει σε εφαρμογή διαχείριση των «ιστορικών αποβλήτων» (παλαιών αποβλήτων προσωρινώς αποθηκευμένων σε χώρους μη προοριζόμενους προς τούτο) σύμφωνη με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Χαρακτηρίζει δε, την παράβαση αυτή «ιδιαιτέρως σοβαρή«, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

x

Δείτε επίσης

Δυτική Αττική: Πάνω από 1.300 κτίρια έχουν πληγεί

Στις 1.725 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας, στη Δ.Ε της Νέας ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη