Αρχική ~ Διεθνη ~ Προσωπική εμπλοκή Μπαν Κι Μουν στο Κυπριακό

Προσωπική εμπλοκή Μπαν Κι Μουν στο Κυπριακό

ban-ki-moonΕτοιμότητα για προσωπική εμπλοκή στις διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει τους δυο ηγέτες «σε ό,τι πιθανόν να απαιτηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών πτυχών τους ζητήματος».

Ο κ. Μπαν ανέγνωσε σύντομη δήλωση αμέσως μετά τη μακρά τριμερή συνάντησή του με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη δήλωσή του προτρέπει τους δυο ηγέτες «να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς καθυστέρηση. Ο χρόνος είναι πολύτιμος», ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Η συνάντηση διήρκεσε διπλάσιο ακριβώς χρόνο από τα αρχικώς προγραμματισμένα 45 λεπτά και ο Μπαν Κι Μουν μίλησε στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τους δύο ηγέτες, οι οποίοι – όπως αναφέρει η δήλωση – αποφάσισαν την περαιτέρω εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

«Είχα μόλις μια παραγωγική συνάντηση με τους εξοχώτατους κ. Μουσταφά Ακιντζί Τ/κ ηγέτη και Νίκο Αναστασιάδη, Ε/κ ηγέτη. Συζητήσαμε την κατάσταση που επικρατεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο», ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν. Πρόσθεσε ότι επαίνεσε και τους δύο ηγέτες για τις αξιόλογες προσπάθειές τους μέχρι σήμερα, καθώς και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Χαιρετίζω θερμά την κοινή τους δέσμευση να εντείνουν τις προσπάθειές τους ακόμη περισσότερο, σε ευθυγράμμιση με τη δεδηλωμένη επιθυμία τους για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης το 2016», τόνισε.

Ο γ.γ. ανέφερε πως ενθάρρυνε και τους δύο ηγέτες να εμπλακούν στη διαδικασία με αποφασιστικότητα, θάρρος και δημιουργικότητα. Είπε ότι τον πληροφόρησαν πως προτίθενται να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους επιστρέφοντας στην Κύπρο και τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν τα μέγιστα αυτή την ευκαιρία, ώστε να επιλύσουν τα εκκρεμή τους θέμα, χωρίς καθυστέρηση, το συντομότερο. Παράλληλα οι ηγέτες του ζήτησαν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Κύπρο: «Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση μιας επιτυχούς έκβασης», καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: efsyn.gr

x

Δείτε επίσης

La Libre Belgique: Η Αλβανία μαστίζεται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Η Αλβανία μαστίζεται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας La Libre ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη