Αρχική ~ Νοτιο Αιγαιο ~ Με πολλά προβλήματα αρχίζει στη Ρόδο η νέα σχολική χρονιά

Με πολλά προβλήματα αρχίζει στη Ρόδο η νέα σχολική χρονιά

sxoleioΜε κενά σε θέσεις καθηγητών και δασκάλων αλλά και προβλήματα στις κτιριακές υποδομές θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για την Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος εξέφρασε με δηλώσεις του στην «δ» την ανησυχία του για την νέα χρονιά, καθώς: «η περιοχή μας είναι δύσκολη και έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι ίσως η δυσκολότερη σ’  όλη την Ελλάδα.

Φέτος τα κενά εκπαιδευτικών είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, πολλοί καθηγητές αναπληρωτές προσελήφθησαν στα μέσα της περιόδου. Αυτό είχε πολλά προβλήματα αφού η απαιτούμενη ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς για τους μαθητές».

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο οποίος δήλωσε: «Χρειαζόμαστε γύρω στους 300 καθηγητές για όλα τα Δωδεκάνησα. Έχουν έρθει ήδη περίπου οι μισοί και αναμένονται οι υπόλοιποι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν έρθει ειδικότητες, όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοχημικοί, ενώ χρειάζεται ακόμη να καλυφθούν οι ειδικότητες για αγγλικά, γερμανικά, πληροφορική, οικονομικά και τεχνικές ειδικότητες για τα ΕΠΑΛ. Είμαστε σε ετοιμότητα και θα αντιμετωπίσουμε τα όποια κενά και προβλήματα παρουσιαστούν».

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ  ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, το… ‘πρώτο κουδούνι’ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα σημάνει μαζί με μια σειρά από προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια και απαιτούν μόνιμες λύσεις:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η νέα σχολική χρονιά, βρίσκει την περιοχή μας με πολλά κενά για όλες τις ειδικότητες (δασκάλους, νηπιαγωγούς, φυσικής αγωγής, αγγλικών, καλλιτεχνικών, γερμανικών, γυμναστών, μουσικής, θεατρικής αγωγής κ.ά.) που ξεπερνούν τα 560.

Με την δική μας εκτίμηση, πρέπει να ξεπερνούν τα 610-620 κενά, ενώ συνεχώς αυξάνουν, λόγω των αιτήσεων για άδειες, αποσπάσεις, επαπειλούμενες κ.λπ.»
Όπως είπε ο κ. Γκουτζιαμάνης έχει σταλεί υπόμνημα εδώ και καιρό προς το Υπουργείο Παιδείας με το οποίο ενημερώνει για την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά μας, ζητώντας την έγκαιρη κάλυψη των κενών πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου:

«Ελπίζουμε, ο Υπουργός Παιδείας να μας λάβει υπόψη του και να το κάνει φέτος έγκαιρα, ώστε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε την περσινή κατάσταση που ξεκινήσαμε με 31 σχολεία κλειστά λόγω των μεγάλων κενών που υπήρχαν. Οι σχολικές μονάδες άνοιξαν τελικώς στις αρχές Οκτωβρίου και υπολειτουργούσαν μέχρι και τον Δεκέμβριο. Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε είναι ότι θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών σύντομα».

Αλλά και πάλι, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα: από φέτος δεν θα υπάρχει ολοήμερο τμήμα καθώς έχει αλλάξει το σύστημα και υπάρχει πλέον ο τύπος ενιαίου σχολείου στο οποίο δεν υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος, αλλά οι ώρες καλύπτονται από τις ώρες που περισσεύουν σε κάθε εκπαιδευτικό!

Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και προκαλεί δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό σύστημα για τα δημοτικά σχολεία και το ολοήμερο, δεν εξυπηρετεί κανένα παιδαγωγικό ρόλο, ούτε και αγγίξει τους εκπαιδευτικούς στόχους που είχαν τεθεί αρχικώς.
«Δεν είναι παιδαγωγικά ορθό να αλλάζουν οι μαθητές κάθε ώρα –σχεδόν- και άλλον εκπαιδευτικό.

Όλες αυτές οι αλλαγές που ανακοινώνονται από τον υπουργό Παιδείας, έχουν έναν στόχο. Την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού για δημοσιονομικούς και μόνον λόγους. Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε τόσο στις αποφάσεις όσο και στις δηλώσεις που κάνει κάθε τόσο ο κ. Φίλης σχετικά με την λειτουργία και το νέο σύστημα που θέλει να εισάγει στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Όπως λένε οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, όλες αυτές οι αλλαγές που προωθούνται προς ψήφιση, δεν αποτελούν προϊόν διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα που είναι αρνητική αφού θεωρούν πως δεν έχει αντίκρισμα.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ  ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ

Προβλήματα όμως παρουσιάζονται και στις κτιριακές υποδομές των σχολικών μονάδων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου κ. Γιάννης Κορωναίος.
«Είναι σε εξέλιξη σε διάφορες σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάποια έργα μικρής κλίμακας, όπως επισκευές, ελαιοχρωματισμοί και μικροπαρεμβάσεις, που γίνονται από ίδιους πόρους της σχολικής επιτροπής. Όσον αφορά τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, αποτελεί ένα θέμα που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια.

Για την σχολική χρονιά 2016-2017, σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπάρχει ένα άρθρο που δίνει για έναν ακόμη χρόνο την αρμοδιότητα στους Δήμους, ώστε να προσλαμβάνουν καθαρίστριες με σύμβαση έργου και να λειτουργούν συμπληρωματικά στο έργο των καθαριστριών που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου στα σχολεία.

Επειδή υπάρχει πρόβλημα με το σχετικό ν/σ εμείς αποφασίσαμε οι καθαρίστριες που εργάστηκαν στα σχολεία κατά την διάρκεια της περσινής σχολικής περιόδου, να μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται κανονικά κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και θα πληρωθούν από ίδιους πόρους με απόδειξη δαπάνης.

Η κυβέρνηση ωστόσο, δεν μας έχει καταβάλει την επιχορήγηση για τον περσινό μήνα Σεπτέμβριο με συνέπεια να καλύψουμε τα έξοδα πάλι από ίδιους πόρους. Θέλω να πιστεύω ότι η έναρξη της σχολικής περιόδου, θα βρει τα σχολεία της Ρόδου με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα».

Σε ερώτηση σχετικά με τις κτιριακές υποδομές, ο κ. Κορωναίος είπε ότι η αρμοδιότητα αυτή δεν ανήκει στους Δήμους. Ωστόσο οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για τις επισκευές στα σχολικά κτήρια αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη εργολάβου που θα τις αναλάβει. Επιβεβαίωσε πάντως ότι υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια νοτίου αιγαίου και στον δήμο Ρόδου για τις σχολικές μονάδες αλλά για το 2017.

Πηγή: dimokratiki.gr
x

Δείτε επίσης

Βύθιση σκάφους στην Καλόλιμνο – Διασώθηκαν 13 μετανάστες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού σώματος-ελληνικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοανατολικά της ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη