Αρχική ~ Κεντρικη Μακεδονια ~ Πλειστηριασμοί και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη

Πλειστηριασμοί και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη

thesss1Η νέα «σαιζόν» πλειστηριασμών, ξεκίνησε δυναμικά στη Θεσσαλονίκη και από την πλευρά των κινημάτων, αλλά και από την πλευρά της κρατικής καταστολής.

Η είδηση για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, και μάλιστα άπορης οικογένειας, με άρρωστο πατέρα και παιδί ΑμΕΑ, κινητοποίησε πλήθος κόσμου αυτήν την Τετάρτη (28/9) στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Εκτός από αυτήν την κατοικία, στο πρόγραμμα επίσης υπήρχαν άλλοι επτά πλειστηριασμοί μικρών διαμερισμάτων και καταστημάτων, τα οποία έβγαζε «στο σφυρί» η Τράπεζα Πειραιώς.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ήταν τέτοια που πραγματικά θύμιζε τις πρώτες μέρες του κινήματος. Εκτός από τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια κατά των πλειστηριασμών, (επιτροπές γειτονιάς, λαϊκές συνελεύσεις, πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΠΑΜ, κ.α.) εθεάθησαν και κάποιες γνωστές πολιτικές προσωπικότητες της πόλης, όπως επίσης υπήρχαν και αρκετά τηλεοπτικά συνεργεία. Δεν γνωρίζουμε αν η παρουσία των «επωνύμων» ήταν αυτή που προσέλκυσε τις κάμερες, ή αν συνέβη ακριβώς το αντίστροφο, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ο μεγάλος αριθμός απλών πολιτών που κινητοποιήθηκε προκειμένου να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς.

Αντίστοιχα μεγάλη όμως ήταν και η κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής. Έχουμε αναφερθεί και άλλη φορά στην παρουσία των ΜΑΤ στο thesss2Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης (https://www.anapoda.news/2016/07/ta-mat-sthn-yphresia-tou-polith/). Αυτή τη φορά όμως, ακολούθησαν ένα διαφορετικό «σχέδιο δράσης». Όταν άρχισε ο κόσμος να μπαίνει στο κτίριο, αφού είχαν μπει περίπου οι μισοί, τα ΜΑΤ έκαναν αλυσίδα μπροστά στην πόρτα, απαγορεύοντας την είσοδο στους υπόλοιπους. Για αρκετή ώρα μάλιστα, δεν επέτρεπαν την είσοδο ούτε στους δημοσιογράφους που είχαν μείνει απ’ έξω. Τελικά οι δημοσιογράφοι μπήκαν, αλλά χωρίς τις κάμερες. Όλα αυτά φυσικά γίνονταν χωρίς κανένα λόγο, χωρίς καμιά δικαιολογία, χωρίς καμία εξήγηση, εκτός από τη γνωστή. Ότι ακολουθούν εντολές του «προέδρου του δικαστηρίου». Βέβαια, όσοι ασχολούνται με το θέμα, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι δεν υπήρχε κανένας πρόεδρος, κανενός δικαστηρίου, παρά μόνο η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η γνωστή και μη εξαιρετέα, κ. Ι. Μπιλίση.

Οι διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων έξω από το κτίριο ήταν έντονες, αλλά έπεφταν όλες στο κενό, καθώς τα ΜΑΤ έπαιζαν τα «στρατιωτάκια ακίνητα, αμίλητα,  αγέλαστα». Οι πολίτες ζητούσαν να έρθει ο υπεύθυνος, ο διοικητής της αστυνομίας ή ο εισαγγελέας υπηρεσίας για να καταγγείλουν την κατάφωρη παρανομία να εμποδίζονται, χωρίς λόγο, ελεύθεροι έλληνες πολίτες να μπουν σε ένα δημόσιο κτίριο και να παρακολουθήσουν μια δημόσια διαδικασία που οφείλει να είναι ανοιχτή στο κοινό, όπως είναι αυτή των πλειστηριασμών. Κανένας εισαγγελέας δεν ήρθε, κανένας υπεύθυνος δεν έδωσε μια εξήγηση. Η αυθαιρεσία και η παρανομία με όπλο την αλαζονεία της εξουσίας καλά κρατεί! Κάποιοι πολίτες μάλιστα, πήραν τηλέφωνο στο 100, καταγγέλλοντας την παρανομία και ζητώντας να έρθει η αστυνομία για να εφαρμόσει το νόμο! Οι τηλεφωνήτριες του 100 (ευγενέστατες) διαβεβαίωναν ότι το περιπολικό έχει ειδοποιηθεί και θα έρθει σύντομα, μόνο που δεν ήρθε ποτέ…

thess3Εντωμεταξύ, μέσα στην αίθουσα οι συγκεντρωμένοι έκαναν δηλώσεις διαμαρτυρίας, φώναζαν συνθήματα, ενώ υπήρχαν και μικρής έκτασης εντάσεις και αρκετά σπρωξίματα ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ. Η εντολή ήταν η μη χρήση βίας και μάλλον σε αυτό συνέβαλε η παρουσία των δημοσιογράφων μέσα στην αίθουσα, καθώς γνωρίζουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρχαν τέτοιου είδους ενδοιασμοί και  αναστολές. Η έδρα πάντως δεν συγκινήθηκε, η ανακοίνωση των προς εκπλειστηρίαση ακινήτων έγινε κανονικά και στις 5 η ώρα ανακοινώθηκε ότι οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι, ελλείψει προσφορών. Είναι συνηθισμένη αυτή η τακτική των «κορακιών», τα οποία απουσιάζουν θεαματικά κατά τον τελευταίο χρόνο από τις αίθουσες, περιμένοντας, προφανώς, να πέσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές των ακινήτων με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης, ο κόσμος που είχε μείνει απ’ έξω εμπόδισε την είσοδο σε δυο καλοντυμένους κυρίους (πιθανότατα «κοράκια») οι οποίοι με πολύ ύφος και τα ανάλογα νοήματα προς τις δυνάμεις «ασφαλείας», επεχείρησαν να μπουν στο κτίριο.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους επαγγελματίες «σωτήρες» και ότι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οι δράσεις κατά των πλειστηριασμών θα συνεχιστούν, καθώς τα κινήματα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Τετάρτη.

Πηγή: anapoda.news

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Προς ανακήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Προς την ανακήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδεύουν 4 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη