Αρχική ~ Πολιτικη ~ «Οχι» από τους θεσμούς στην εξαγγελία Τσίπρα για «πάγωμα» των οφειλών

«Οχι» από τους θεσμούς στην εξαγγελία Τσίπρα για «πάγωμα» των οφειλών

oaeeΑντίθετοι στην πρωθυπουργική εξαγγελία για «πάγωμα» των παλαιών οφειλών των επαγγελματιών οι θεσμοί.

Όπως όλα δείχνουν η εξαγγελία δε θα υλοποιηθεί. Και αυτομάτως γεννάται το ερώτημα πώς ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για τα οποία δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Πιο συγκεκριμένα ισχυρές επιφυλάξεις σε δυο σοβαρότατα ζητήματα που έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε το κουαρτέτο με συνέπεια η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για πάγωμα των οφειλών στους επαγγελματίες, όσο και το αίτημα των επαγγελματιών για μετατροπή των επικουρικών ταμείων τους και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά να βρίσκονται στον αέρα.

Οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων συνδέεται με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών (τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία). Γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να κλείσουν σχεδόν ταυτόχρονα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει η δεύτερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση του Αγγελιόσημου.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, ενώ αύριο θα υπάρεξει συνάντηση με εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Παράλληλα από 1/1 θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των εισφορών στο 20% και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Ο κ.Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα του υπουργείου για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή για επικύρωση.

Πηγή: thepressroom.gr

x

Δείτε επίσης

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για συντάξεις χηρείας και προσωρινή σύνταξη

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο ρυθμίζεται ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη