Αρχική ~ Διεθνη ~ Νόμιμο το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο

Νόμιμο το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο

perikopesΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε σήμερα Τρίτη την απόφασή του να απορρίψει τις πρόσφυγες Κύπριων ιδιωτών οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η Κύπρος το 2013 και να λάβουν αποζημίωση ίση με τη μείωση της αξίας των καταθέσεών τους την οποία, όπως υποστηρίζουν, υπέστησαν λόγω της σύναψης του Μνημονίου.

Σε σημερινή ανακοίνωση το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η χρηματοδοτική συνδρομή προς την Κύπρο δόθηκε από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Στη συνέχεια αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο ESM δεν περιλαμβάνεται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ότι η δήλωση της Ευρωομάδας, βάσει της οποίας χρηματοδοτήθηκε η Κύπρος δεν αποτελεί πράξη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων.

Ως προς τις αγωγές αποζημίωσης το Ευρωδικαστήριο αποφάνθηκε ότι «η μείωση της αξίας των καταθέσεων των ιδιωτών δεν μπορεί να θεωρηθεί υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 17, παράγραφος 1, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται, «η υπογραφή του επίμαχου μνημονίου κατανόησης ανταποκρίνεται σε σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η ΕΕ», ήτοι στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. «Λαμβανομένου υπόψη του σκοπού και της φύσεως των υπό εξέταση μέτρων καθώς και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών» επισημαίνει το Ευρωδικαστήριο.

Πηγή: insider.gr

 

x

Δείτε επίσης

Μεγάλη πυρκαγιά σε 6όροφο κτίριο στη Νέα Υόρκη

Πάνω από 170 πυροσβέστες επιχειρούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε σε 6όροφο ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη