Αρχική ~ Οικονομια ~ Μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα, κι αυξάνονται

Μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα, κι αυξάνονται

ypoyrgeio_oikonomikonΤο φράγμα των 90 δισ. ευρώ έσπασαν τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι των πολιτών, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000 φτάνοντας στα 4.128.962.

Ας σημειωθεί ότι το 84% αυτών των οφειλετών, ήτοι 3.468.328 φορολογούμενοι, έχουν χρέη κάτω από 3.000 ευρώ προς την Εφορία.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), με τα 811 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν τον Ιούλιο, οι απλήρωτες υποχρεώσεις των υπόχρεων στις εφορίες έφτασαν στα 7,618 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Πρόστιμα και παράβολα

Ωστόσο, το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οφειλές που προέρχονται από φόρους υπέρ τρίτων, πρόστιμα και παράβολα που δεν έχουν καταβληθεί κ.ά.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εντείνει την πίεση στους οφειλέτες, αυξάνοντας αλματωδώς τις κατασχέσεις.

Ο πέλεκυς των κατασχέσεων έχει πέσει πλέον σε 774.282 οφειλέτες από 755.806 τον Ιούνιο, ενώ οι οφειλέτες για τους οποίους μπορεί να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ανήλθαν σε 1.573.858 από 1.492.088 τον Ιούνιο. Μόνο τον Ιούλιο έγιναν 20.000 κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τον συνολικά οφειλόμενο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 1,146 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους έφτασαν 811 εκατ. ευρώ και από τα 521,5 εκατ. ευρώ των επιχειρήσεων πληρώθηκαν τα 459 εκατ. ευρώ.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ύψος του οφειλόμενου ΦΠΑ ανήλθε στο 1,122 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και αποδόθηκαν τα 965 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) έφτασε στο τέλος Ιουλίου στα 90,5 δισ. ευρώ ή στο 50,2% του ΑΕΠ.

Το ποσό αυτό αναμένεται στο τέλος του έτους να ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχουμε εισέλθει στη φάση πληρωμής του μεγαλύτερου τμήματος των φόρων. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εξοφληθούν:

■ οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος

■ οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (η πέμπτη πληρώνεται τον Ιανουάριο του 2017)

■ τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσικλετών.

Οι επιχειρήσεις, εκτός από τον ΦΠΑ, πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Εισπράξιμα

Από τα χρέη των 90,5 δισ. ευρώ, εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ, καθώς μόνο τα παλαιά χρέη των ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων και πτωχευμένων εταιρειών φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Από τα παλαιά χρέη, από την αρχή του έτους, εισπράχθηκε περίπου 1,674 δισ. ευρώ, και από τα νέα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων στοχεύοντας στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να εισπραχθούν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Ηδη η ΓΓΔΕ έχει κοινοποιήσει περισσότερα από 856.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στους οφειλέτες του Δημοσίου.

Εν τω μεταξύ, ποσοτικά κριτήρια για την αξιολόγηση προϊσταμένων μονάδων της ΓΓΔΕ καθορίζονται με απόφαση του γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Σε ποσοτική αξιολόγηση θα υποβληθούν οι προϊστάμενοι Διεύθυνσης των υπηρεσιών: ΚΕΦΟΜΕΠ και ΦΑΕ Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, καθώς και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ, οι προϊστάμενοι των οποίων έχουν θητεία που δεν ολοκληρώνεται έως το τέλος του 2016.

Τα ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης είναι:

■ το πλήθος των υποθέσεων που ελέγχθηκαν και τα ποσά που βεβαιώθηκαν

■ το ποσοστό είσπραξης έναντι των παλαιών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: efsyn.gr

x

Δείτε επίσης

Αρχές 2018 το χαράτσι με βάση το εισόδημα του 2016

Στις αρχές του 2018 θα καταβληθεί η πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη