Αρχική ~ Οικονομια ~ Με ΕΝΦΙΑ έως το 2018 θα πορευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Με ΕΝΦΙΑ έως το 2018 θα πορευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

enfiaΜπορεί μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να προανήγγελλαν την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε χθες από τη ΔΕΘ πως καμία τέτοια αλλαγή δεν πρέπει να αναμένεται έως το 2018.

«Σε πρώτη φάση, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα» ανέφερε για τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ λίγο νωρίτερα είχε θέσει ως στόχο τη μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, χωρίς χρονικές δεσμεύσεις, ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη.

Κυβερνητικά στελέχη αποσαφήνιζαν μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα πως τα σενάρια αναφορικά με το μέλλον του ΕΝΦΙΑ είναι δύο και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το πρώτο σενάριο αφορά στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σε αυτή τη φάση, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προέχουν διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα, παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ στους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο σενάριο αυτό της διεύρυνσης των απαλλαγών, αφορά σε μειώσεις των επιβαρύνσεων για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις αυξήσεις φόρου για τους έχοντες αγροτεμάχια.

Όπως είναι γνωστό, εφέτος οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων γλίτωσαν στο παρά πέντε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο με το νέο χαμηλότερο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ, ωστόσο το 2017 και τα αγροτεμάχια θα μπουν στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου. Η ένταξη των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας περιθώρια ισόποσων εκπτώσεων σε μικροϊδιοκτήτες, εφόσον καλύπτεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πηγές του insider.gr αναφέρουν πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 ο στόχος για τις εισπράξεις 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα παραμείνει αμετάβλητος.

Πηγή: insider.gr

x

Δείτε επίσης

Αρχές 2018 το χαράτσι με βάση το εισόδημα του 2016

Στις αρχές του 2018 θα καταβληθεί η πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη