Αρχική ~ Κεντρικη Μακεδονια ~ ΕΣΘ: καθίζηση της κατανάλωσης στην αγορά της Θεσσαλονίκης

ΕΣΘ: καθίζηση της κατανάλωσης στην αγορά της Θεσσαλονίκης

katastimataΓια μια ακόμη χρονιά, συνεχίστηκε η καθίζηση της κατανάλωσης στην αγορά της Θεσσαλονίκης την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, προκαλώντας έντονη απογοήτευση, άγχος και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι μείωση του τζίρου, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 15% τουλάχιστον από πέρυσι, είχε η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης, κατόπιν σχετικής έρευνας που διεξήγαγε, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι, πλέον, είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 87% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κίνηση της αγοράς, ενώ μόνο το 13% δηλώνει ικανοποιημένο (η ικανοποίηση δεν προέρχεται από την αύξηση του τζίρου, αλλά είτε γιατί περίμεναν να πάνε χειρότερα, είτε γιατί έμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι).

Το 63% των ερωτηθέντων είχε πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι, το 22% κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα και μόνο το 9% είχε μια αύξηση τζίρου της τάξης του 8%.

Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 77% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στο τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αρνητική εικόνα επίσης, παρουσιάζει τόσο η αγορά της (δυτικής όσο και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στη δυτική Θεσσαλονίκη ποσοστό 90% επί των ερωτηθέντων δηλώνει μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη το 82% είχε μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.

Η καλύτερη εκπτωτική περίοδος κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων ήταν από τις 11/07 έως τις 30/07 σύμφωνα με το 53% των ερωτηθέντων.

Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 17 Ιουλίου, το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν επηρεάστηκε ο τζίρος τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο το 2% των επιχειρηματιών έχουν προσλάβει επιπλέον υπάλληλο για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της επιχείρησης την Κυριακή, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 66%, δήλωσαν ότι έχουν επωμισθεί προσωπικά την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, το 21% των επιχειρήσεων έχουν επεκτείνει το ωράριο των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και το 11% δεν απάντησαν.

Όσον αφορά στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 31% δήλωσαν ότι επιβαρύνονται πολύ, το 22% πάρα πολύ, ενώ το 17% απάντησαν ότι επιβαρύνονται είτε λίγο είτε καθόλου

Τέλος, σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων, το άνοιγμα των Κυριακών δεν συνέβαλε καθόλου στην αύξηση της επισκεψιμότητας των καταστημάτων.

Αποτελέσματα έρευνας στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου «THESS MALL»

Η παραπάνω έρευνα έγινε και στις επιχειρήσεις του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου «THESS MALL» το οποίο περικλείεται από τους δρόμους: ΛΕ,ΦΟΡΟΣ ΝΙΚΗΣ – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ συμπεριλαμβανομένων και των κάθετων οδών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 38% των ερωτηθέντων καταστημάτων του THESS MALL κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα, το 30% είχαν μείωση τζίρου σε ποσοστό 21%, ενώ το 20% είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Το πρώτο χρονικό διάστημα έως τέλος Ιουλίου ήταν η καλύτερη περίοδος από άποψη αγοραστικής κίνησης για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Αναφορικά με την Κυριακή 17 Ιουλίου, το 56% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων άνοιξαν και το 44% όχι.

Το άνοιγμα αυτής της Κυριακής δεν επηρέασε καθόλου τον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου, σύμφωνα με το 38% των ερωτηθέντων, ενώ μόνο το 15% απάντησαν ότι συνέβαλε θετικά στον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας εναποθέτουν, πλέον, τις ελπίδες τους στην κίνηση της αγοράς το μήνα Σεπτέμβριο, όπου και λόγω της ΔΕΘ, αναμένουν να ανακάμψουν και να καλύψουν το μειωμένο τζίρο που είχαν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Ειδικά φέτος, με τόσες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν, ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την αγορά.

Πηγή: capital.gr

x

Δείτε επίσης

Τριτοκοσμικές συνθήκες για τα νήπια του ακριτικού χωριού Πρόμαχοι στην Αριδαία της Πέλλας

Κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες καλούνται τα νήπια του ακριτικού χωριού Πρόμαχοι στην Αριδαία της Πέλλας ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη