Αρχική ~ Αν. Μακεδονια - Θρακη ~ Αδύνατη η λειτουργία του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Αδύνατη η λειτουργία του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

dimokriteio-panepistimio-thrakisΣε αδυναμία λειτουργίας έχει περιέλθει το Συμβούλιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά και τις νέες παραιτήσεις μελών του.

Όπως είναι γνωστό, τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων αποτελούνταν από 15 μέλη, με βάση το Νόμο 4009. Μετά τις νέες παραιτήσεις μελών του Συμβουλίου του Δ.Π.Θ., στη σύνθεσή του έχουν μείνει συνολικά 5 μέλη (4 εξωτερικά και 1 εσωτερικό) με αποτέλεσμα να αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και να ασκήσει τις εκ του Νόμου οριζόμενες αρμοδιότητές του, οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ.4 του Ν.4386/2016 ασκούνται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Σε παραιτήσεις αλλά και αποχωρήσεις, οφείλεται η μείωση του αριθμού μελών του Συμβουλίου. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Αθανάσιος Καραμπίνης όταν εκλέχτηκε πρύτανης, όπως και ο σημερινός υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η θητεία του Συμβουλίου έληξε στις 31 Αυγούστου, με τα περισσότερα μέλη να μην αποδέχονται την ετήσια παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας και να επιλέγουν την παραίτηση.

Το κυρίαρχο θέμα, κατά τον πρύτανη του ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη, που μίλησε σχετικά με το θέμα στον «Χ», «είναι ότι έμειναν τα συμβούλια χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα. Η πολιτεία σε πρόσφατο νόμο προέβλεψε ότι την στιγμή που δεν μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο το συμβούλιο διοίκησης να λειτουργήσει περνάνε αυτόματα όλες οι αρμοδιότητες, αυτές που έχει ακόμα και σήμερα, στην σύγκλητο, οπότε μπορούμε να λειτουργήσουμε.

Τα περισσότερα συμβούλια δεν αποδέχτηκαν την παράταση και δεν θα λειτουργήσουνε, δεν ξέρω αν θα προκηρύξουν εκλογές για τα συμβούλια, αυτό θα πρέπει να μας το πει το υπουργείο». Και μπορεί ο ρόλος του συμβουλίου να ξεκίνησε σημαντικός, όμως, σύμφωνα με τον πρύτανη, «κατέληξε να μην είναι σημαντικός και δυστυχώς σε πολλά συμβούλια υπήρχε μια τρομερή εσωστρέφεια.

Ακόμα και στο δικό μας αυτοπεριορίστηκαν σε πολύ στενά όρια και πολλές φορές υπήρχαν άτομα μέσα στα συμβούλια τα οποία δεν είδανε τον ρόλο τους με ευρύ αντίληψη». Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν υπονομεύσαμε τα συμβούλια των πανεπιστημίων – Εξαρχής ο νόμος έπασχε.

Τα συμβούλια διοίκησης «απέτυχαν γιατί ο νόμος δεν περιέγραψε με σαφήνεια τις αρμοδιότητές τους», τόνισε μόλις χθες η αναπληρώτρια υπ. Παιδείας. «Ευθύς εξαρχής ο νόμος έπασχε» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στον νόμο-πλαίσιο για τα τριτοβάθμια ιδρύματα κατά την απάντησή της στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Δ. Κρεμαστιμού, σχετικά με τις παραιτήσεις των μελών των συμβουλίων διοίκησης των ανωτάτων των ιδρυμάτων.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου απάντησε στις σχετικές κατηγορίες παρατηρώντας ότι «δεν καταργήσαμε ή υπονομεύσαμε εμείς» τον θεσμό των συμβουλίων διοίκησης εκτιμώντας ότι αυτά «απέτυχαν γιατί ο νόμος δεν περιέγραψε με σαφήνεια τις αρμοδιότητές τους». Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι τα συμβούλια διοίκησης καθιερώθηκαν ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας εγκαθιστώντας την ετεροδιοίκηση στα ανώτατα ιδρύματα.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει «κανένα αποτύπωμα δημιουργικής προσφοράς» από τα συμβούλια διοίκησης κι αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της αρμοδιότητας των συμβουλίων διοίκησης να προεπιλέγουν τους υποψήφιους πρυτάνεις. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από τρεις αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν πρυτανικές εκλογές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε και ψηφίστηκε ο νόμος-πλαίσιο σχολιάζοντας ότι «για να αλλάξει κάποιος κάτι χρειάζεται χρόνος και χρήμα» και παρατηρώντας ότι το κίνητρο δεν πρέπει να είναι «να μείνει το όνομά του στην Ιστορία ότι έκανε έναν νόμο-πλαίσιο». Η Σ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει βήματα σιγά-σιγά στο τομέα των ανωτάτων ιδρυμάτων «για να έχουμε την άποψη της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Πηγή: xronos.gr

x

Δείτε επίσης

Αλεξανδρούπολη: «Όχι στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της πόλης» – Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε συγκέντρωση

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 7 Νοέμβρη, στις 18:00, μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, ενάντια ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη