Αρχική ~ Διεθνη ~ Παραιτήθηκε από την επιτροπή διαφάνειας των «Εγγράφων του Παναμά» ο Στίγκλιτς

Παραιτήθηκε από την επιτροπή διαφάνειας των «Εγγράφων του Παναμά» ο Στίγκλιτς

stiglitsTις παραιτήσεις τους από μια επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση του Παναμά με σκοπό την βελτίωση της διαφάνειας, στον απόηχο του σκανδάλου των αποκαλούμενων «Εγγράφων του Παναμά», υπέβαλαν ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Ελβετός, ειδικός σε θέματα κατά της διαφθοράς, Μαρκ Πιέθ.

Με ανακοίνωση που απέστειλαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Στίγκλιτς και ο Πιέθ ανέφεραν πως δήλωσαν στην κυβέρνηση πως οι περιορισμοί στην δυνατότητα να ορίσουν ανεξάρτητα το πεδίο των εργασιών τους και να μιλήσουν ελεύθερα με την διασφάλιση ότι το τελικό πόρισμα της επιτροπής θα δοθεί στην δημοσιότητα, «ισοδυναμούν με λογοκρισία».

Όπως τόνισε στο Reuters ο Στίγκλιτς, η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έχει η ίδια έλλειμμα διαφάνειας.

«Πίστευα ότι η κυβέρνηση ήταν περισσότερο δεσμευμένη, αλλά προφανώς δεν είναι», τόνισε ο Στίγκλιτς. «Είναι εντυπωσιακό πως προσπάθησαν να μας υπονομεύσουν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Παναμά υπεραμύνθηκε της «αυτόνομης» λειτουργίας της επιτροπής με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα την Παρασκευή και ενώ εξέφρασε την λύπη της για τις παραιτήσεις των Στίγκλιτς και Πιέθ, τις απέδωσε σε αδιευκρίνιστες «εσωτερικές διαφορές».

Ο πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η ανεξάρτητη επιτροπή θα αξιολογήσει τις χρηματοπιστωτικές και νομικές πρακτικές στην χώρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση της ερευνητικής επιτροπής με όλα της τα μέλη που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Ιουνίου στην Νέα Υόρκη, υπήρξε συναίνεση ότι η κυβέρνηση του Παναμά χρειάζεται να δεσμευτεί να δώσει στην δημοσιότητα το τελικό πόρισμα της επιτροπής, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του, τόνισαν ο Στίγκλιτς και ο Πιέθ.

Αλλά όπως επισήμαναν, έλαβαν την περασμένη εβδομάδα μια επιστολή από την κυβέρνηση, με την οποία υποχωρούσε από την δέσμευση της για την δημοσίευση του τελικού πορίσματος.

«Μπορούμε μόνο να συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από εκείνους που αποκομίζουν κέρδη από το υπάρχον αδιαφανές χρηματοπιστωτικό σύστημα στον Παναμά», δήλωσε ο Στίγκλιτς.

Το μέλος της επιτροπής Αλμπέρτο Αλεμάν, πρώην διαχειριστής δικτύου στην Διώρυγα του Παναμά, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η επιτροπή στερείται διαφάνειας και δήλωσε πως τα πέντε εναπομείναντα μέλη, τέσσερα εκ των οποίων είναι Παναμέζοι, θα συνεχίσουν το έργο της επιτροπής.

«Εξέτασα προσεκτικά τα αποκαλούμενα «Έγγραφα του Παναμά» και πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμη και ως ειδικός στο οικονομικό και οργανωμένο έγκλημα, έμεινα κατάπληκτος βλέποντας τα περισσότερα από όσα συζητάμε στη θεωρία να επιβεβαιώνονται στην πράξη», δήλωσε ο Πιέθ σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Πηγή: skai.gr

 

x

Δείτε επίσης

Ολλανδία: Κλείσιμο όλων των σταθμών άνθρακα ως το 2030

Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε σχέδια για το κλείσιμο όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη