Αρχική ~ Οικονομια ~ Αγγίζουν το 1.000.000 οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται

Αγγίζουν το 1.000.000 οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται

ergasiaΕνώ η αδήλωτη εργασία δείχνει τάσεις μείωσης, οι έλεγχοι αποκαλύπτουν όργιο παραβάσων από τους εργοδότες σε ότι αφορά το ωράριο αλλά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις και τους έξι μήνες.

Αυτό διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με την αδήλωτη εργασία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Μετά από ειδικούς και στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΣΕΠΕ στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας (Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Ζάκυνθος, Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική), διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 90% των περιπτώσεων.

Όπως προκύπτει από τους ελέγχους η μαύρη – αδήλωτη εργασία αντικαθίσταται από την ατελώς δηλωμένη εργασία, πολύ συχνά απλήρωτη. Μάλιστα, την αγορά κατακλύζουν και νέα τεχνάσματα, όπως η χρήση εργοσήμου για ειδικότητες που δεν προβλέπει ο νόμος (υπάλληλοι γραφείου, εκπαιδευτηρίων ή διοικητικοί δηλώνονται και ασφαλίζονται με εργόσημο ως εργάτες γης ή οικιακοί εργαζόμενοι), καθώς και η εργασία υπό δοκιμή (στον επισιτισμό αλλά και στο εμπόριο, οι εργαζόμενοι εργάζονται δοκιμαστικά για μια εβδομάδα, χωρίς αμοιβή και ασφάλιση).

Παράλληλα, την εμφάνισή τους κάνουν και οι εργαζόμενοι της μιας μέρας ή της μιας βδομάδας που απασχολούνται όμως όλη την σεζόν κυρίως σε καταστήματα διασκέδασης. Προσλαμβάνονται το πρωί, απολύονται το βράδυ και «φαίνονται» για λίγες μέρες την εβδομάδα.

Πολυτέλεια ο…μισθός

Αλλά και η απλήρωτη εργασία για διάστημα από 3 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο, διατηρείται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, που εισπράττουν ένα κάποιο ποσό έναντι ή ακόμη και τίποτα, αγγίζουν πια το 1.000.000.

Η δραματική αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και δη της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης, συνηγορεί στην άποψη ότι η αμοιβή είναι… ευέλικτη, ενώ η εργασία πλήρης…

Τα στοιχεία του ΙΚΑ που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη, αν και αφορούν τον Δεκέμβριο του 2015, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που πλέον έχει εδραιωθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ αυξάνεται, όμως ο μέσος μισθός και ημερομίσθιο μειώνονται δραματικά. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, η οποία άλλωστε, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αποτέλεσε και αποτέλεσε λύση για τους εργοδότες που εξαιτίας είτε των capital controls είτε των υψηλών προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, αναγκάστηκαν να «νομιμοποιήσουν» τους εργαζόμενους που απασχολούσαν «μαύρα».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ τον Δεκέμβριο του 2015 αυξήθηκε κατά 6% έναντι του Δεκεμβρίου του 2014. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 6%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 2,10% και στο σύνολο των επιχειρήσεων κατά 5,90%. Παρόλα αυτά, αρνητικό είναι το πρόσημο για τους μισθούς.

Το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 έναντι του Δεκεμβρίου του 2014 στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,83%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 2,42% και στο σύνολο κατά 2,83%. Αντίστοιχα ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 3,90% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 2,98%.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά 5,08%, με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 9,90% τον Δεκέμβρη του 2015 έναντι του Δεκεμβρίου του 2014. Την ίδια στιγμή, στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 2,48% ενώ ο μέσος μισθός κατά 3,16%.

Η μέση ηλικία του συνόλου των ασφαλισμένων είναι 39,26 έτη. Το 21,45% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και το 54,40% έως 39 ετών. Επίσης 74,39% των ασφαλισμένων είναι 25 έως 49 ετών και 16,46% από 50 έως 64 ετών. Ο αριθμός των ασφαλισμένων ανήλθε τον Δεκέμβρη σε 1.798.103 εκ των οποίων 1.757.605 απασχολούνται σε κοινές επιχειρήσεις και 40.498 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Για τους ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,80€ και ο μέσος μισθός σε 1.204,70€. Στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,70€ και σε 412,05€. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 39,87€ και ο μέσος μισθός 554,59€. Ο μέσος μισθός των γυναικών αντιστοιχεί στο 74,81% του μισθού των ανδρών.

Πηγή: economy365.gr

x

Δείτε επίσης

Στο όριο της φτώχειας όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι

Η μισθολογική πυραμίδα αλλοιώνεται χρόνο με τον χρόνο, αποκτώντας ολοένα και ποιο ευρεία βάση και ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη