Αρχική ~ Οικονομια ~ Πώς «χάθηκαν» 157 χιλιάδες ακίνητα- Σήμα κινδύνου από την κτηματαγορά

Πώς «χάθηκαν» 157 χιλιάδες ακίνητα- Σήμα κινδύνου από την κτηματαγορά

akinitaΣε 157.000 ανέρχονται τα ακίνητα που «χάθηκαν» κατά τη διάρκεια και στον αριθμό αυτό αποτυπώνεται η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», 157.000 είναι τα ακίνητα που πουλήθηκαν για την αντιμετώπιση φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους, ενώ σημαντική είναι και η υποχώρηση της ιδιοκατοίκησης.

Πιο συγκριμένα, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σήμερα στο 74%, από 77,2% που ήταν το 2010, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι 157 χιλιάδες νοικοκυριά πούλησαν ακόμα και το σπίτι τους για να τα βγάλουν πέρα.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι Έλληνες δεν κάνουν πλέον συμβόλαια γονικών παροχών ή κληρονομιών ενώ υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν την αποποίηση περιουσίας καθώς δεν θέλουν να έχουν ακίνητα που είναι πλήρως απαξιωμένα και ταυτόχρονα επιβαρύνονται με υψηλότατους φόρους.

Το παράδοξο είναι ότι η απαξία των ακινήτων ζημιώνει και το ίδιο το κράτος. Ο λόγος είναι ότι η λύση που έχει βρεθεί μετακυλίει την απώλεια φορολογικών εσόδων από την υγιή οικονομική δραστηριότητα στην επιβάρυνση της κατοχής ακινήτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα έσοδα του κράτους από φόρους μεταβίβασης, υπεραξίας ακινήτων κ.λπ. έχουν υποχωρήσει παράλληλα με την υποχώρηση των τιμών και των συναλλαγών. Τα σχετικά έσοδα έχουν πέσει πολύ κάτω από τα 500-700 εκατ. ευρώ, που εκινούντο ακόμα και τις εποχές που οι αντικειμενικές αξίες ήταν στο 1/3 των αγοραίων. Τότε στην πράξη το 11% του φόρου μεταβίβασης μετατρεπόταν σε ένα 3%-4%, αλλά τα έσοδα ήταν δεκαπλάσια, φθάνοντας στο 1,1 δισ. ευρώ το 2007.

Πηγή: enikonomia.gr

x

Δείτε επίσης

Θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και τα ανήλικα παιδιά για το σπίτι των γονιών τους

Τα πάνω κάτω έρχονται στην φορολόγηση με τον ΕΝΦΙΑ … Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση αντί ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη